Umijeće rezbarenja voća i povrća

18.08.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Umijeće rezbarenja voća i povrća

Umijeće rezbarenja voća i povrća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Učenici osječke Ugostiteljsko-turističke škole uz napredne tehnike priprave i serviranja obroka odnedavno stječu vještine i iz područja ukrašavanja hrane. Zahvaljujući stručnom priručniku "Osnove rezbarenja", profesionalnog kuhara Ivana Đukića, budućim se kuharima predstavlja umijeće oblikovanja voća i povrća kakvo se već stoljećima primjenjuje u dalekoistočnim državama.


"Osnove rezbarenja" neizostavno su gradivo koje budući šefovi moraju uvrstiti u svoju lepezu kuharskih vještina - ističe naš proslavljeni kuhar Ivan Đukić, koji je na ideju o pisanju priručnika o ukrašavanju hrane došao nakon što se okušao u raznim kulinarskim izazovima.

- Poslije kulinarske olimpijade sam odlučio, kako se kaže, ovjesiti rukavice o klin, i posvetit se mladim budućim šefovima i tako je i nastala, u principu, nastala je nešto malo ranije kao ideja i onda sam krenuo raditi na knjizi, kaže Ivan Đukić, art-chef, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek.

Rezbarenje hrane ili carving na europsko je gastronomsko tlo stiglo s Dalekog Istoka.

- To je tradicija azijskih zemalja koja datira prije nekakvih 800 do 1000 godina i to je ukorijenjeno u njihovu tradiciju i njihov folklor. Kod nas to dolazi prije desetak godina, dok u Europu sredinom 80-ih prošlog stoljeća, otkriva Đukić.

Novi je priručnik dragocjen nastavni materijal za osječku školu koja prati najnovije svjetske trendove u pripremi i posluživanju hrane

- Koji će moći koristiti djeca, ali i ostali polaznici kroz edukacije i upotpunit ćemo možda svoje znanje i iz ovog dijela kuharstva, kaže Andrej Kristek, ravnatelj, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek.

Dodatna će se znanja vrednovati i na međunarodnom kuharskom natjecanju u Švicarskoj za koje se pripremaju najnadareniji učenici.

- Poanta je da ja ne znam šta ću kuhati, ali dobili smo neke smjernice kako da se pripremamo . Naporne su pripreme, priznaje Danijel Glogač, učenik, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek.

Mlada kuharska nada i njegov mentor poručuju da se u ukrašavanju hrane možemo okušati svi. Sve što treba izdvojiti su malo strpljenja i prstohvat ljubavi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!