11:51 / 09.12.2020.

Autor: Gordan Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Upoznajte dobitnice Nagrada 'Ivo Vuljević'

Mia Pečnik

Mia Pečnik

Foto: - / -

Harmonikašica Martina Jembrišak i pijanistica Mia Pečnik aktualne su dobitnice Nagrade Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević' za mlade umjetnike. Uoči večerašnje dodjele u HAZU nastupile su uživo u našem programu.
Harmonikašica Martina Jembrišak i pijanistica Mia Pečnik aktualne su dobitnice Nagrade  Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević' za mlade umjetnike. Uoči večerašnje dodjele u HAZU nastupile su uživo u našem programu.

Prestižna nagrada za mlade glazbenike, koja nosi ime našeg velikog umjetnika Ive Vuljevića, 33. put bit će svečano uručene večeras, 9. prosinca, u 19 sati u Atriju palače HAZU u Zagrebu.

Svečanost će šira publika moći pratiti putem izravnog prijenosa na YouTubeu:U obrazloženju Nagrade Ivo Vuljević Ocjenjivački sud za Martinu Jembrišak istaknuo je, između ostaloga, kako je uspjela prekoračiti čarobnu granicu koja dijeli kvalitetno vladanje harmonikom od izdizanja svirke na tom glazbalu na visoku interpretativnu razinu.

- Nije samo posrijedi virtuozitet, izvrsno tehničko umijeće vladanja glazbalom, nego i muzikalitet koji njezinu interpretaciju na harmonici čini izražajnom i umjetnički, stoji u obrazloženju.

Za Miu Pečnik članovi Ocjenjivačkog suda su naveli kako je među hrvatskim pijanističkim mladim naraštajem apsolutna prvakinja gdje se njezine interpretacije pamte ne samo po pouzdanosti, nego i po ljepoti tona, načinu kako osjeća liniju glazbe te kako gradi cjelovitost djela kojeg interpretira.

- Muzikalitet, sposobnost da uskladi izvrsno profesionalno vodstvo s vlastitim doživljajem glazbe te vladanje teorijskim disciplinama, omogućili su joj da ovlada uistinu velikim i zahtjevnim repertoarom, koji se rijetko može zapaziti u tako mladih umjetnika, smatra Ocjenjivački sud.

Pogledajte javljanje ekipe emisije Dobro jutro, Hrvatska koja se s lauretkinjama Mijom Pečnik i Martinom Jembrišak družila upravo u Atriju palače HAZU gdje će večeras i primiti svoje nagrade te nastupiti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!