08:12 / 11.12.2019.

Autor: HRT

Upoznajte švedski zbor Tibble Kammarkör

-

-

Foto: - / -

Zbor Tibble Kammarkör nastupio je jučer u Maksimiru te u Paviljonu na Zrinjevcu. Danas će posjetit će dječje selo Lekenik gdje će pjesmom mališanima približiti duh švedskih blagdana.
Današnji raspjevani gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska došli su čak iz Švedske. Dolaze iz predgrađa Stockholma iz gimnazije Tibble gdje se posebna pažnja posvećuje glazbenom obrazovanju, kao uostalom i u cijeloj Švedskoj.

Zbor Tibble Kammarkör nastupio je jučer u Maksimiru u sklopu dječjeg Adventa te u Paviljonu na Zrinjevcu. Danas će posjetit će dječje selo Lekenik gdje će pjesmom mališanima približiti duh švedskih blagdana.

Članovi zbora Tibble Kammarkör su učenici gimnazije Tibble iz Stockholma u kojoj osim redovnih predmeta uče glazbu, kazalište i ples.

Zbor pjeva klasičnu i suvremenu glazbu, svake godine pripremaju muzičku predstavu za oko 4000 gledatelja, a svakog prosinca zbor nastupa diljem Švedske za vrijeme proslave Svete Lucije.

Sveta Lucija se u Švedskoj obilježava u domovima, školama, uredima i na javim mjestima na dan 13. prosinca koji se tradicionalno smatrao najtamnijim i najkraćim danom u godinu.

Tako je Sveta Lucija simbol svjetla, ali i brige za druge koju je Lucija prema legendama nesebično pružala.

Na dan Svete Lucije, djevojčice se oblače u Luciju i nose bijelu haljinu s crvenim pojasom i krunu na kojoj zimzelene grane simboliziraju novi život i svijeće koje simboliziraju svjetlo.

Druga djeca koja su obično u pratnji Lucije, također su obučeni u bijele haljine i nose svijeće ili štapiće sa zvijezdom u rukama.

Koncert na Zrinjevcu dar je veleposlanstva Švedske, uz podršku Turističke Zajednice Grada Zagreba, a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je i Diana Helen Madunić, veleposlanica Kraljevine Švedske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!