09:05 / 22.06.2018.

Autor: E.L.S./D.S./HRT

Upoznajte uspješne riječke sinkro plivačice

-

-

Foto: - / -

Riječanke su osvojile sve 4 seniorske zlatne medalje na prvenstvu Hrvatske, sva četiri juniorska zlata a isti uspjeh imaju u mlađe juniorskom uzrastu.
Klub sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua maris iz Rijeke ove je godine postigao povijesni uspijeh - Riječanke su osvojile sve 4 seniorske zlatne medalje na prvenstvu Hrvatske, sva četiri juniorska zlata a isti uspjeh imaju u mlađe juniorskom uzrastu. Matea Butorac iz Primorja osvojila je ove godine čak 8 medalja i najuspješnija je juniorka u Hrvatskoj.

Isplatilo se Ivani Radetić svakodnevno se truditi jer će kao mlađa juniorka ići na Europsko juniorsko prvenstvo: Mislim da je veliki uspjeh otići na tako veliko natjecanje u Finsku, zapravo je to predivno, kaže kadetkinja.

Glavna trenerica Primorja je Ruskinja Valeria Petrachina koja kaže - ne shvaćam zašto ovaj sport u Hrvatskoj tako teško napreduje. U svijetu je sinkronizirano plivanje iznimno cijenjeno a tu je još uvijek zapostavljeno. Sportsko društvo Primorje ipak više od prosjeka ulaže u sinkro plivanje.

No nije lako primaknuti se svjetskom vrhu. Za tako nešto sinkronizirane plivačice Primorja morale bi se praktički profesionalizirati što je u našim, hrvatskim uvjetima - nemoguće.

Studentice u ekipi Primorja kažu da taj sport nema nikakav status čak ni na Sveučilištu u Rijeci. U Rusiji i na zapadu studij je prilagođen sportašima, oni su ponos fakulteta a kod nas za to baš i nemaju sluha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!