Upoznaju domovinu svojih predaka kako bi možda jednoga dana tu živjeli

22.07.2021.

07:00

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Mladi uklanjaju otpad i naplavine

Mladi uklanjaju otpad i naplavine

Foto: HTV / HRT

U sklopu programa Hrvatske matice iseljenika, u Istri boravi desetak mladih hrvatskoga podrijetla. Upoznaju domovinu svojih predaka kako bi možda jednoga dana i oni u njoj živjeli. Program traje već 30 godina, a ove je godine domaćin općina Ližnjan.

Ima li boljeg? Mladi, stigli iz različitih dijelova svijeta, s mnogo žara uklanjaju otpad i naplavine, jer kažu, čine dobro svojoj djedovini.

- To je projekt koji okuplja mlade iseljenike, mlade hrvatskoga porijekla, koji su ekološki osvješteni, žele nekako pomoći obnovi i uređenju svoje zemlje iz koje potječu oni i neki od njihovih predaka, ističe koordinatorica Eco Heritage Task Force 2021. Barbara Buršić.

Projekt se lani nije održao zbog pandemije, ove su se godine uspjeli organizirati uz dosljedno poštovanje svih epidemioloških pravila. Stigli su mladi iz Mongolije, Bolivije, Argentine, Italije, Francuske te Bosne i Hercegovine.

- Ovdje sam da upoznam Hrvatsku, naučim jezik, naučim nešto više o svojemu djedu koji je bio Hrvat iz Senja, mogu pomoći u ekološkim akcijama, podijeliti iskustva s prijateljima, naučiti više o vašoj kulturi i jeziku, kaže Francisco iz Bolivije.

U deset dana očistili su 7 ližnjanskih plaža, održavali medijske radionice, izrađivali suvenire, išli na izlete diljem Istre.

- Projekt je vrijedan 80 tisuća kuna, 75 tisuća su europska sredstva, promovira se ribarstvo i sve što je uz Jadran, drago nam je da smo bili dio svega toga i vjerujem da ćemo idućih godina sudjelovati u sličnim projektima, ističe načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić.

Deset je dana u Istri proletjelo, kažu. Nadaju se skorom povratku u zemlju svojih djedova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!