Uspjeh hrvatskih srednjoškolaca na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

01.09.2022.

09:20

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ChristianChan / Shutterstock

Na 16. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi hrvatski srednjoškolci u ekipnom su natjecanju osvojili 'srebrno' drugo mjesto, a uspješni su bili u i pojedinačnim natjecanjima - 'srebro' je tako osvojio Emanuel Tukač, a 'brončano' treće mjesto Stella Čolo, Lara Semeš i Nikola Vujica.

Olimpijada se održala u Bernu od 25. do 31. kolovoza, sudjelovalo je 10 država - Poljska, Njemačka, Mađarska, Češka, Slovačka, Austrija, Slovenija, Litva, Hrvatska i domaćin Švicarska. Na natjecanju sudjeluju učenici srednje škole koji iste godine nisu sudjelovali na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Hrvatsku su predstavljali: Emanuel Tukač (Prva gimnazija, Varaždin), Stella Čolo (Gimnazija Frane Petrića, Zadar), Lara Semeš, Nikola Vujica, Adian Anibal Santos Sepčić (XV. gimnazija, Zagreb) i Borna Čizmarević (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka).

Hrvatska je na ekipnom natjecanju osvojila drugo mjesto, osvojivši tek jedan bod manje od prvoplasirane Poljske. Taj izvrstan uspjeh upotpunili su Emanuel Tukač, osvajanjem srebrne medalje te Stella Čolo, Lara Semeš i Nikola Vujica osvajanjem brončane medalje na pojedinačnom dijelu natjecanja.

Pripreme ekipe organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a pripreme i put financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, izvijestili su u priopćenju voditelji ekipe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!