Utakmica se gledala i u školama

23.11.2022.

21:03

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

I u školama se napeto pratila utakmica

I u školama se napeto pratila utakmica

Foto: HTV / HRT

Prvi nastup Hrvatske pratio se danas i u mnogim školama! Navijalo se organizirano u zajedničkim prostorijama, a oni učenici koji nisu gledali utakmicu, bili su na nastavi. Evo što su naše ekipe snimile u nekim školama gdje su mali navijači vatreno navijali za Vatrene.

I u školama napeto se pratila utakmica i među učenicima i među profesorima, u dvoranama i u zbornicama.


- Napravili smo malu reorganizaciju u nastavi da 4. i 5. sat budu satovi sata razrednika i tjelesne i zdravtsvene kulture, u njihovim sadržajima možemo prepoznati današnje gledanje utakmice, rekao je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu.


Mato Džalto, ravnatelj Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci ističe da su glavne poruke da se nauči navijati korektno, poštovati i voljeti svoje, cijeniti tuđe, ne vrijeđati nikoga međusobno.


Profesor u Obrtničkoj i tehničkoj školi u Dubrovniku Nikola Perković smatra da je bolje tako, nego na mobitelu pod klupama. Sigurno bi to bilo tako, sigurno ili ne bi njih bilo tu uopće, kaže.


Ivan, maturant Humanističke gimnazije u Zagrebu rekao je da je privilegija što mogu gledati nogomet, uživati u sportu, i istovremeno biti u školi i na nastavi.

Veselo je bilo i u maloj otočnoj školi u Komiži na Visu. A koliko gledatelja, toliko izbornika i komentatora.


- Joško Gvardiol, najbolji mladi stoper na svijetu!, kaže Ivan, učenik OŠ Ivana Filipovića u Osijeku.


Toma, učenik OŠ Bol u Splitu preognozira rezultati 3:1 za Hrvatsku. Njegov najdraži igrač je Livaja.


- Malo sam razočarana što nisu dali gol, ali sam ponosna što su uspjeli obraniti gol, rekla je Ana, učenica Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci.


Tko nije gledao utakmicu, bio je na nastavi. 


- Ujutro sam pisao ispravak, onda smo došli u dvoranu i gledamo tekmu, kazao je Jozo Filip, učenik Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.


- Ovdje smo umjesto TZK i sata razrednika, nakon toga pišemo test iz matematike, rekao je Bruno, učenik OŠ Trnsko u Zagreb.


I nogometno prvenstvo može se povezati s nastavnim sadržajima, ističu profesori, u raznim predmetima.


Ivan Macanić, prof. likovne kulture u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku navodi da će učenici  kroz industrijski dizajn raditi nove dresove za iduće svjetsko ili europsko prvenstvo.


- Predajem geografiju pa mogu iskombinirat države Afrike ili Bliskog istoka i svjetsko prvenstvo sa nastavnim kurikulumom, naglašava Luka Šplajt, prof. geografije, OŠ Trnsko u Zagrebu.


A u zagrebačkoj Humanističkoj gimnaziji povezali su nogomet sa svim predmetima. U projektu sudjeluje većina učenika i profesora.


Maturant Humanističke gimnazije Nikola govori da su napravili svoj vlastiti program koji cijelo svjetsko prvenstvo sam stavlja rezultate, od skupine do finala, dok je Neven voditelj emisije hug korner, školske emisije o svjetskom prvenstvu.


Bude li potrebe, ističu u školama gdje se gledala utakmica, dva nastavna sata nadoknadit će tijekom godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!