07:57 / 30.04.2019.

Autor: HRT

Utječe li Netflixova serija negativno na djecu?

Ilustracija, foto: pixabay

Ilustracija, foto: pixabay

Foto: - / -

Druga sezona je započela s emitiranjem u svibnju prošle godine, a Netflix je naručio i snimanje treće sezone.
Prema studiji provedenoj u SAD-u, od travnja 2017. godine broj samoubojstava među djecom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netflix počeo s prikazivanjem serije "13 razloga zašto".

Tvorci studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu pronaći izravnu vezu s porastom broja samoubojstava i serije, ali kako je od travnja do prosinca 2017. godine zabilježeno čak 195 samoubojstava djece u dobi od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine.

Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije u koju je bilo uključeno nekoliko sveučilišta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje napisali kako "bi morala služiti kao podsjetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posljedicama prikazivanja samoubojstva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom".

Druga sezona je započela s emitiranjem u svibnju prošle godine, a Netflix je naručio i snimanje treće sezone.

- Ovo je osobito važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno, izjavio je glasnogovornik Netflixa dodavši kako su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pennsylvaniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!