17:42 / 05.06.2021.

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/E.L.S./HRT

Uzgajaju kamilicu i ulažu u nove tehnologije

Uzgoj kamilice

Uzgoj kamilice

Foto: HRT / HRT

Učenici srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače praktična znanja osim u školi stječu i radom na polju. Tako na 17 hektara zemlje koju im je ustupila općina uzgajaju ekološku kamilicu, a novac od prodaje ulažu u nabavu suvremene opreme. 

Berba na školskom polju uz rijeku Dravu u punom je jeku, a unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima koji su pratili dozrijevanje kamilice, urod je zadovoljavajući s prinosom od 600 kilograma po hektaru.

- Na ovim površinama koje su malo specifične po strukturi tla imali smo problema s nicanjem, ali evo uz dodatnu agrotehniku kroz košnju, plijevljenje korova pomoću štringla i prihrane ekološkim gnojivima putem lista spasili smo kamilicu – ističe Marko Kovač, koordinator na projektu Regionalnog centra kompetencija "Panonika".

Uzgojenu kamilicu predaju obližnjem otkupljivaču, a za ekološki uzgoj posjeduju i certifikat Austria Bio Garantie.

- Također smo u postupku audita za UTZ certifikat svjetski certifikat u organskoj i ekološkoj proizvodnji koja uključuje i fair trade – dodaje Josip Ivoš, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca, Pitomača.

Školu pohađa 250 učenika koji se obrazuju za 6 zanimanja, od poljoprivrednih do ugostiteljskih, a praktičan rad bilo na polju kamilice ili obližnjem vrtu s povrtlarskim kulturama učenicima je od velike koristi.

- Upisao sam tu školu da mogu dalje doma osnovati svoj OPG, pomagati svojima, to me zanimalo i tako radim doma isto taj posao – kaže Luka Erdelj, učenik 2. razreda, smjer poljoprivredni gospodarstvenik.

Škola je partner na 80 milijuna kuna vrijednom projektu Regionalnog centra kompetencija Panonika čiji je nositelj Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi. To im je omogućilo da korištenjem najmodernije tehnologije poput bespilotnih letjelica ili pametnih sustava za uočavanje štetnika i bolesti nadziru stanje na svojim poljima.

- Zbilja će nam omogućiti da radimo na najsuvremeniji način, najsuvremenijom tehnologijom, tu nam na praksu dolaze učenici iz drugih poljoprivrednih škola, studenti s Agronomskog fakulteta, podsjeća ravnatelj Ivoš.

Provode i vlastite projekte vrijedne oko 100 milijuna kuna kako bi učenici na zanimljiviji način, uz primjenu najmodernije tehnologije, stjecali potrebna teoretska, ali i praktična znanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!