12:41 / 09.03.2020.

Autor: M.Š./HRT

Uzbudljiva večer mladosti i glazbe

Lucija Mušac, Marko Matajič, Vanesa Iličić, Mia Pečnik, Ivan Petrović-Poljak, Luka Relić, Leonardo Rojnić i Franko Štrbac

Lucija Mušac, Marko Matajič, Vanesa Iličić, Mia Pečnik, Ivan Petrović-Poljak, Luka Relić, Leonardo Rojnić i Franko Štrbac

Foto: - / -

Izbor hrvatskog predstavnika za 'Euroviziju mladih glazbenika 2020' održat će se 10. ožujka u Studiju 10, uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Fačinija uz izravni prijenosu na HRT-HTV2 od 18 sati.
Na poziv Hrvatske radiotelevizije (HRT) na odabir hrvatskog predstavnika za Euroviziji mladih glazbenika prijavio se, do sada, rekordan broj mladih talentiranih instrumentalista u dobi od 12 do 21 godine života.Osmero finalista nacionalnog izbora koji su se u prvoj etapi u konkurenciji od 24 glazbenika izborili za ulazak u završnicu su: Vanesa Iličić (18), gitara, Marko Matajič (18), klavir, Lucija Mušac (20), violončelo, Mia Pečnik (20), klavir, Ivan Petrović-Poljak (16), klavir, Luka Relić (19), saksofon, Leonardo Rojnić (17), harmonika i Franko Štrbac (18), vibrafon.

Ocjenjivački sud u čijem su sastavu glazbenici s uspješnim solističkim karijerama – Tamara Coha Mandić (flauta), Sara Glojnarić (skladateljica), Ivana Kuljerić Bilić (udaraljke), Marco Graziani (violina), Pavao Mašić (orgulje, čembalo) – odabrat će pobjednika koji će predstavljati Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika 2020 (Eurovision Young Musicians) koje će se ove godine, po prvi puta, održati u Zagrebu – polufinale 17. lipnja u Dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a finale 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. 

Hrvatsko finale održat će se sutra, 10. ožujka, u Studiju HRT-a Anton Marti u uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija u izravnom televizijskom prijenosu na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT - HTV2) od 18 sati. Očekuje nas uzbudljiva glazbena večer u kojoj će ovi mladi i talentirani glazbenici izvesti djela Giulianija, Rahmanjinova, Prokofjeva, Beethovena, Griega, Duboisa, Shamoa i Gerassimeza. 

Nastupe mladih glazbenih nada uz Janu Haluzu komentirat će naši poznati glazbenici Martina Filjak i Petrit Çeku. Voditeljica prijenosa je Iva Šulentić, redatelj Danko Volarić, urednica prijenosa Snježana Nožinić, a voditeljica projekta Ivana Kocelj.

Ivana Kocelj i Ivana Kuljerić Bilić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavile su uzbudljivu večer mladosti i glazbe:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!