[UŽIVO] Večeras izbor hrvatskog predstavnika za Euroviziju mladih glazbenika

10.03.2020.

10:18

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Tko će u lipnju predstavljati Hrvatsku, doznat ćemo večeras kada će ocjenjivački sud odlučivati između 8 finalista koji će uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije pokušati dati najbolje od sebe.
Tko će u lipnju predstavljati Hrvatsku, doznat ćemo večeras kada će ocjenjivački sud odlučivati između 8 finalista koji će uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije pokušati dati najbolje od sebe.

Eurovizija mladih glazbenika utemeljena je 1982. i održava se svake druge godine u nekom od europskih kulturnih središta. Ove je godine to europsko kulturno središte Zagreb gdje će se natjecanje održati u lipnju.

Izbor za hrvatskog predstavnika održat će se u HRT-ovom Studiju 'Anton Marti' s početkom u 18 sati i uz izravni prijenos na HTV 2. Voditeljica prijenosa je Iva Šulentić, a nastupe mladih glazbenih nada za naš će program uz urednicu na HRT-u Janu Haluzu komentirati naši poznati glazbenici Martina Filjak i Petrit Çeku.
Uzbudljiva večer mladosti i glazbe Osmero finalista nacionalnog izbora u dobi od 12 do 21 godine, koji su se izborili za ulazak u završnicu su: Vanesa Iličić, gitara, Marko Matajič, klavir, Lucija Mušac, violončelo, Mia Pečnik, klavir, Ivan Petrović-Poljak, klavir, Luka Relić, saksofon, Leonardo Rojnić, harmonika i Franko Štrbac, vibrafon.

- Ja mislim da je ovo fantastična prilika da publici pokažemo što možemo i na čemu radimo. Ja sam jako uzbuđena, rekla je natjecateljica Mia Pečnik.

O njihovim izvedbama će vijećati ocjenjivački sud glazbenika s uspješnim solističkim karijerama - Tamara Coha Mandić (flauta), Sara Glojnarić (skladateljica), Ivana Bilić (udaraljke), Marco Graziani (violina) i Pavao Mašić (orgulje, čemablo).

Mladi i talentirani kandidati za hrvatskog predstavnika nastupit će uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija i izvesti djela Giulianija, Rahmanjinova, Prokofjeva, Beethovena, Griega, Duboisa, Shamoa i Gerassimeza.

- Kandidati su nevjerojatno spremni i profesionalni. Iznenađen sam razinom s kojom dolaze pred starije kolege. Za njih je to, naravno, uvijek jedan specijalan slatko-gorki bombon jer moraju dati najbolje od sebe kako bi njihov talent i trud koji su uložili zablistali, komentirao je Tomislav Fačini.

Polufinale Eurovizije mladih glazbenika održat će se 17. lipnja u Dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a finale 21. lipnja na Svjetski dan glazbe na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava.

Više o samom događaju i finalistima u Vijestima iz kulture doznali smo od rukovoditeljice Odjela Glazba HRT-a Ivane Kocelj, koja je jedna od organizatorica događaja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!