Užurban i mirisan kuharski praktikum

30.10.2018.

08:48

Autor: E.L.S./P.P.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Veliku potrebu za stručnim kuharima lošinjski hoteli rješavaju dugogodišnjom suradnjom vlastite gastroakademije s ovom srednjom strukovnom školom.
Sve je manje djece zainteresirano za ugostiteljska zanimanja što je, obzirom na turistički razvoj Hrvatske, veliki problem. No, Srednja škola u međimurskom Prelogu - školuje kuhare s kojima tržište ozbiljno računa. Povelja Erasmus plus za mobilnost u strukovnom obrazovanju dodana je vrijednost te škole.

Užurbano i mirisno - prvi su dojmovi kuharskog praktikuma. Na prigodnom su jelovniku, glavne zvijezde gastro radionica mediteranska i međimurska jela.

Već se dvadeset godina prve kuharske vještine stječu u srednjoj školi u Prelogu. Nakon tri godine teorije i prakse zna se koje karakteristike mora imati dobar kuhar.

Karlo Pintrarić, 3. r. kuharskog smjera: Mora biti brz, mora biti dosta stručan u svome poslu i da mora biti uredan.

Biti kuhar je danas popularno ali nimalo lako, smatra
Danijel Skokić, šef kuhinje Vile Hortensia na Malom Lošinju. Iza toga stoji puno odricanja i puno treninga, kaže.

Da bi imali dovoljno energije za treninge i maštovite kreacije, mladi kuhari - još adolescenti, moraju pripaziti i na vlastitu prehranu.

Naglasak mora biti na unosu namirnica iz svih kategorija hrane. Znači, ne bi trebalo raditi neke restrikcije zbog toga jer se onda rade deficiti na pojedinim nutrijentima. Dakle, namirnice i biljnog i životinjskog porjekla, savjetuje nutricionist Davor Hostić.

Veliku potrebu za stručnim kuharima lošinjski hoteli rješavaju dugogodišnjom suradnjom vlastite gastroakademije s ovom srednjom strukovnom školom.

Djecu ugošćavamo na Lošinju. Oni provedu sezonu kod nas, u suradnji sa mentorima u školi i mentorima iz naše kompanije oni uđu u svijet rada, tako da je to njihov lagani prijelaz iz škole u realni svijet za što se oni, u biti, osposobljavaju, objašnjava Dragomir Brkić, voditelj hrane i pića Jadranka hoteli, Mali Lošinj.

Već četiri godine škola sudjeluje u mobilnosti, pa je u sklopu programa Erasmus plus, za koji su dobili povelju, više od stotinu učenika i profesora boravilo u četiri europske zemlje. Vratili su se s pozitivnim iskustvima, učili od drugih kultura, od drugih gastronomija i im je zasigurno velika dodatna vrijednost.

Osim što na njih čeka veliko svjetsko, a onda i gastronomsko tržište diljem Jadrana - i njihov zavičaj, u turističkom usponu, ozbiljno računa na ove mlade kuhare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!