Kućica za knjige otvorena za sve koji žele čitati

06.01.2023.

08:30

Autor: Melita Homa/Vijesti/HRT/A.S.

Kućica za knjige za sve koje žele čitati

Kućica za knjige za sve koje žele čitati

Foto: HRT / HTV

Budući da u njihovoj općini ne postoji knjižnica, u Ernestinovu nedaleko od Osijeka postavili su kućicu za knjige, otvorenu za sve koji žele čitati. Sada imaju fond od približno tisuću knjiga.

Bajkovita kućica u Laslovu postavljena je prije nekoliko dana i pun je pogodak. Na njezinim policama mnoštvo je literature na hrvatskom i mađarskom jeziku.

- Kućicu smo dobili 30. prosinca, kao novogodišnji poklon i već smo je morali napuniti, rekla je Ivana Dežo iz Laslova. 

Mala knjižnica radi na principu posudi, pročitaj, vrati. U njoj se mogu ostaviti i darovane knjige, ali i želje što biste željeli čitati. Slična kućica u susjednom Ernestinovu stoji već tri godine.

- Redovito ju posjećuju što veliki što mali, nikakvih loših povratnih informacija nismo dobili, zadovoljni su. Nađe se ponekad tu pokoji bombončić i kavica, izjavila je Marija Dujić iz Ernestinova.

Kućica potiče i zajedništvo mještana jer su u njezinoj izradi sudjelovali veliki i mali majstori i umjetnici.

- Ja sam izrezbarila znakove na kućici u Ernestinovu i Laslovu, kazala je Ivona.

- Oni su to naravno inicirali i sami su rekli da bi održavali kućicu, stalno dopunjavali novim sadržajem tako da je općina to pozdravila, nabavila kompletan materijal za kućicu i u suradnji s Likovnom udrugom Petar Smajić je potencirala izradu obje kućice, izjavila je Marijana Junušić, načelnica općine Ernestinovo. 

Tako je ona narodna "dogovor kuću gradi" ovdje zaživjela u minijaturnom izdanju i to kako drugačije, nego li u drvetu u općini poznatoj po kiparima naive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!