Vatrogastvo kao izvannastavna aktivnost

28.03.2023.

17:00

Autor: Marijana Kranjec/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Vatrogasna vježba u Velikom Grđevcu

Vatrogasna vježba u Velikom Grđevcu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vatrogastvo posljednjih godina postaje sve traženija djelatnost, i to na žalost ne samo zbog opasnosti od vatrene stihije. Zbog toga je i profesionalnim postrojbama i dobrovoljnim društvima sve važniji pomladak.

U Velikom Grđevcu vatrogasci su se pomladak dosjetili potražiti u tamošnjoj osnovnoj školi, i tako je nastala izvannastavna aktivnost koja ima sve više polaznika.

Na jednoj od vježbi bila je i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Brzina i spretnost, preciznost i tehnika - sve odlike dobrog vatrogasca u su poznatoj vježbi koju mladi polaznici  najlakše se uče kroz igru i nadmetanje.

- Tek smo sad počeli učiti jer je ljepše vrijeme, pa nismo prije mogli, kaže Josipa Fehir, učenica 7. razreda OŠ Mato Lovrak.

Iako društvo u njihovu mjestu djeluje već 120 godina, htjeli bi ponovno imati svoju mladu ekipu za vatrogasna natjecanja, ali i nasljednike - jer posla ne manjka. Samo lani imali su 40-ak intervencija, najviše zbog olujnog nevremena.

- Odradili smo samo sa svojim snagama taj posao, pokrivanje kuća, zbrinjavanje imovine i ljudi. Isto tako smo poslali 7 vatrogasaca u pomoć Grubišnom Polju, ističe Jozo Benić, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Veliki Grđevac.

Ugasili su i 6 požara, no svjesni su da vatrogasci imaju sve više uloga:

- U Europi otprilike 80% su tehničke intervencije, a 20% požari. U Hrvatskoj je nešto veći postotak požara, dakle bliže 40%, ali gledamo pripremiti ljude da budu spremni za to, dodaje Ivan Faltus, član DVD-a Veliki Grđevac.

On se obrazuje za profesionalca i oduševljen je interesom mlađih.

Vatrogasna vježba

Vatrogasna vježba

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Baš zbog tog susreta s praktičnim vještinama broj polaznika ove izvannastavne aktivnosti sve je veći.

- Dosta tema su mogli povezati ovi stariji učenici s kemijom i fizikom, mlađi s prirodom i društvom, tako da to nije nešto što je palo s Marsa, nego nešto što se stvarno živi, napominje Helena Malek, voditeljica Vatrogasne mladeži OŠ Mato Lovrak.

Tako su sada s 12 već stigli na 20 polaznika.

- Meni se svidjelo to kako oni pomažu drugome i ja bih htjela pomagat drugima, komentira Lana Valpotić, učenica 3. razreda OŠ Mato Lovrak, a osmaš Noa Šanda dodaje: Dolazim iz obitelji koja je puna takvih ljudi i priskočio bih svakome u pomoć, nema veze u kakvoj situaciji bili.

Baš za takve situacije oni će biti spremni, a manje je važno hoće li na kraju postati vatrogasci. Važnije je to da će im ostati znanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!