Već 2 dana bez stanke mladi izrađuju aplikacije za pomoć Zemlji

24.10.2019.

09:10

Autor: M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

Punih 48 sati 105 mladih srednjoškolaca i studenata natječe se kako programirati aplikaciju koja pomaže za promatranje Zemlje.
Punih 48 sati 105 mladih srednjoškolaca i studenata natječe se kako programirati aplikaciju koja pomaže za promatranje Zemlje.

- Copernicus Hackaton po prvi puta u Hrvatskoj


Naša zagrebačka ekipa emisije "Dobro jutro, Hrvatska" posjetila je Sveučilišni računski centar gdje od srijede traje Copernicus Hackaton.

- U našoj aplikaciji putem podataka Copernicusa i nekih drugih izvora olakšati odabir lokacija za izgradnju vjetroelektrana, kaže Vanja Suhina u čijem se timu nalazi četvero ljudi.

Profesor Željko Bačić s Geodetskog fakulteta kaže da su okupili čak 21 ekipu.

- To je do sada najveći Hackaton u Europi, a koji podupire Europska komisija. Svrha je razviti nove ideje koje će nam omogućiti da primijenimo satelitske scene i podatke za različite namjere. Tu je i zaštita okoliša, industrija...

Bačić dodaje da su ih mladi ugodno iznenadili.

- Moram reći da su došli s fenomenalnim idejama te da sa znanjem razvaljuju, iako je ovo prvi Hackaton.

Inovativnosti ne manjka, ističe član Ocjenjivačkog suda, Dario Bojanjac.

- Tu su zanimljive ideje oko pametnih gradova, pametne uprave, zaštite okoliša i primjene u poljoprivredi i šumarstvu. Tu imamo i ideje oko promatranja otoka plastike koje se kreću morima, zaraženost šuma ili kako ocijeniti najbolju plažu...

Bojanjac ističe da sve ove ideje svakako mogu pomoći u budućnosti u borbi za zaštitu okoliša.

Najbolji će biti nagrađeni ulaskom u Copernicusov akcelerator, što će im omogućiti da ih dalje razvijaju i eventualno doguraju do startupa ili tvrtke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!