Već 5 godina imaju besplatan obrok u školi, sad će uključiti i OPG-ove

16.01.2023.

12:44

Autor: Višnja Ružojčić/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

OŠ "Vjekoslav Klaić"

OŠ "Vjekoslav Klaić"

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Ono što je u ostatku Hrvatske novost - u osnovnoj školi u Garčinu pokraj Slavonskog Broda standard je već pet godina - pravo na besplatan obrok, i to kuhani, za svih tristotinjak učenika. Sada će, kažu, novcem iz projekta Ministarstva pripremati još zdravije i nutritivno bogatije obroke, a planiraju uključiti i lokalne OPG-ove.

Nestrpljivi su mali đaci kad stigne užina.

Hrana se priprema u matičnoj školi a do područnih se obroci razvoze pa svi dobiju kuhano i toplo.

- Omiljena mi je rasuta sarma. Isto volim jesti gulaš sa tijestom, kaže Mia Bosančić iz OŠ "Vjekoslav Klaić".

- Uživaju u hrani - to im je vrhunac dana. Svaki čas pitaju: "kad će užina, kad će užina?", kaže učiteljica Andrea Horvatović OŠ "Vjekoslav Klaić".

Školski kuhari rado osvježe tradicionalne recepte, ali jela na žlicu su standard.

- Variva tako radimo većinom od svinjetine, junetine, imamo puretinu, piletinu. Četiri jelovnika koje rotiramo kroz tjedan, kaže kuhar u OŠ "Vjekoslav Klaić" Mario Krpan.

I ono što je u ostatku Hrvatske novost - kod njih je pravilo već pet godina. Besplatni obroci za sve učenike.

- Sama ne bih mogla to uspjeti. Uz dobru suradnju, osnivače, ministarstva, naše općine, načelnika, opremali smo kuhinje po područnim školama u matičnoj školi, kazala je ravnateljica OŠ "Vjekoslav Klaić".

A iz novog će projekta obogatiti jelovnike. Bit će, kažu, kao u najboljim restoranima.

- Ovaj projekt ministarstva je stvarno hvale vrijedan. Za deset kuna učenik u školi u kojoj se kuha može dobiti stvarno izuzetan obrok, ističe ravnateljica Erić.

Traže se kuhari koji će rasteretiti ovu složnu ekipu, ali i OPG-ovi s ponudom svježih namirnica. Poticajnoj priči iz Garčina to će biti dodatna vrijednost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!