Velika potražnja za studentima digitalne ekonomije i forenzike

19.01.2022.

06:51

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/K.D./HRT

Digitalno jutro, Dobro jutro, Hrvatska

Digitalno jutro, Dobro jutro, Hrvatska

Foto: HRT / HTV

Studij Digitalne ekonomije prvi put je pokrenut je Tehničkom Veleučilištu Zagreb, a studij Informacijske sigurnost i digitalne forenzike jedini je takav studij u Republici Hrvatskoj. Što točno znače ovi pojmovi i koliko se razlikuju od tradicionalnih studija ekonomije i informatike?

- Glavna razlika je što se u digitalnoj ekonomiji sve odvija na digitalnim tehnologijama i znanje je postalo najvažnije – intelektualni kapital zaposlenika, nova rješenja, inovacije. Imamo start-upove, virtualne poduzetnike, poslovanje na daljinu, sve se odvija online. Digitalna ekonomija se razvija sedam puta brže od tradicionalne ekonomije - i zbog kretanja na tržištu, ali naročito sada u pandemijsko vrijeme. Poslovanje se moralo prilagoditi 25 puta brže nego što bi to bilo inače. I mi u nastavi, na visokim učilištima, morali smo prijeći na nastavu online, priča dr.doc Dalija Kuvačić s Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu.

Dodaje kako digitalna ekonomija zahtijeva i nova znanja i vještine, što je TVZ otkrio i kreirao specijalistički studij digitalne ekonomije koji će studente učiti upravo tim stručnim i specifičnim znanjima i vještinama potrebnim za tržište rada. To je potpuno druga suradnja sa studentima, na čemu mi vrijedno radimo, kaže.

Digitalna forenzika, zvuči egzotično i neobično

- To je dio forenzičke znanosti, i bavi se istraživanjem artefakata, odnosno traženja dokaza u digitalnim uređajima. Ne samo da je jedini studij u Hrvatskoj – kad je pokrenut bio je možda i jedini studij u ovoj regiji koji se bavio tom tematikom. Digitalna forenzika, osim ima za cilj predstaviti artefakte i dokaze s digitalnih uređaja u slučaju sudskih postupaka, to se već proširilo i na sve ostale dijelove gdje se digitalni uređaji mogu istražiti i gdje se može dokazati neka činjenica, objašnjava dipl. ing. Domagoj Tuličić s Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu.

Kao primjer digitalne forenzičke analize daje i nedavni slučaj nestalog mladića u Beogradu - prvi podaci koji su bili javno dostupni i neupitni bili su podaci o kretanju mladića dobiveni preko mobitela. Na digitalnu ekonomiju svake se godine upisuju manje grupe studenata, otprilike njih 20 ili 30.

Male studentske grupe 

- To su jako fine grupe za raditi. Suradnja nastavnika i studenata zaista dolazi do izražaja. Radimo individualno, u potpuno suvremeno opremljenim prostorima. Cijela zgrada je preuređena za takvu vrstu rada. Studenti su jako zadovoljni, radio zajedno s njima na projektima i zajedno pišemo znanstvene radove. To je jedan neformalni, moderan pristup i prijateljski odnos sa studentima, kaže Kuvačić.

Nakon završetka studija Informacijske sigurnosti i digitalne forenzike, priča Tuličić, postoji cijeli niz poslova koji studenti mogu raditi. Danas svaka veća firma ima centrar za sigurnost, mjesta gdje oni mogu raditi različite analize. Svaka veća tvrtka bi trebala imati stručnjaka koji se bavi sigurnošću – na kraju krajeva, sigurnost je skupa i treba biti implementirana.

- To je upravo ono što naši studenti uče – imaju holistički pristup cijeloj informacijskoj sigurnosti i digitalnoj forenzici, a to je potrebno kako biste imali dobrog stručnjaka, ističe Tuličić.

Interes velikih firmi za studente ovih studija je velik

- Bez tih znanja i vještina danas se ne može poslovati u nijednom poduzeću. Mi smo u stvaranju studija intenzivno surađivali s IT kompanijama, zajedno smo stvarali plan i program i s njima smo potpisali sporazum o suradnji. Direktori tih poduzeća dolaze držati motivacijska predavanja našim studentima – to je jako važna. Također ih primaju i na stručnu praksu. Po našim istraživanjima, zapošljivost naših studenata je velika - njih 95 posto nađe posao ili tijekom studija ili nakon. Nema straha za naše studente da će ostati bez posla, zaključuje Kuvačić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!