14:49 / 04.09.2019.

Autor: Dubravka Žiljak/V.M./HRT

Veliki interes mladih za kineski jezik

-

-

Foto: - / -

Već sedam godina u sklopu Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu može se učiti kineski jezik. Otvoreni su za sve dobne skupine, a u semestru, kažu, prođe i do tisuću i pol polaznika.
Već sedam godina u sklopu Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu može se učiti kineski jezik. Otvoreni su za sve dobne skupine, a u semestru, kažu, prođe i do tisuću i pol polaznika.

19-godišnji Lovro Dvorski prije dva tjedna vratio se iz Kine. Ondje je bio u kampu u sklopu Konfucijeva instituta s još 50-ak polaznika. Kineski je počeo učiti prije godinu dana.

- Mislim da mi poznavanje tog jezika dosta može pomoći jer je Kina jako veliko tržište. Jako malo ljudi u Kini priča jako dobar engleski, a nama je engleski tehnički glavni jezik u svijetu. Možemo biti ili prevoditelji ili imati proširena radna mjesta i u Hrvatskoj i u Kini. Imamo i opcije otići studirati tamo preko Konfucijevog instituta, ali isto i preko stipendija koje Kina daje kao država, ističe Lovro Dvorski.

Konfucijev institut pohađala je i 20-godišnja Sandra Jurišić. Kineski je zavoljela u 2. razredu srednje škole: Toliko sam zavoljela kineski jezik da ga studiram sad i na fakultetu. Studiram kineski i međunarodne odnose u Engleskoj, kaže Sandra.

- Rekla bih da je kineski jezik od velikog svjetskog značaja pogotovo sada u vrijeme globalizacije i pogotovo sada kada se Kina toliko razvija. Osim toga ima preko milijardu Kineza, što znači da kada čovjek nauči taj jezik da će pričati sa milijardu ljudi, dodaje Sandra.

I baš kao što Sandra uči kineski, za koji kaže da nije tako strašan kao što se na prvu čini, njezina bivša profesorica Mengijie Yang, koja je u Hrvatsku došla 2012. godine, uči hrvatski jezik.

 - Učim hrvatski jezik na fakultetu i jako mi je teško, ali volim hrvatski jezik. Hrvatski nije isti kao engleski i, naravno, kineski. Riječi su jako drugačije, npr. nisam znala što je učiti, što je naučiti, što naučiti i kao slušati, poslušati, priča Mengijie Yang.

Zanimanje za učenje kineskog jezika u Hrvatskoj je veliko: Ono što nas izdvaja u pravilu od ostalih škola je to što su kod nas profesori isključivo izvorni govornici kineskog jezika. Kod nas se programi provode na engleskom jeziku i nakon završenog tečaja svi polaznici dobivaju certifikat o završenom stupnju, napominje Jelena Vrhovski iz Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Upisi na besplatne tečajeve kineskog u Konfucijevu institutu su u rujnu i veljači, a ove godine novost je motivacijsko pismo koje budući polaznici moraju napisati.

Dan Konfucijevih instituta obilježava se treći vikend u rujnu. Tim povodom planira se izložbu fotografija koje prikazuju članove kineske zajednice u Hrvatskoj s njihovim obiteljima i prijateljima.

Zajedno s drugih 16 Konfucijevih instituta ovaj zagrebački priprema tu izložbu u sklopu 'Dana susjeda' koji su počeli lani u suradnji s Francuskim institutom, a nastavljaju se ove godine s Konfucijevim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!