Velik interes za izborni predmet Škola i zajednica

18.02.2022.

12:27

Autor: Podnevni dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Čak 47 zagrebačkih srednjih škola i 116 nastavnika iskazalo je interes za provođenje pilot-programa građanskog odgoja Škola i zajednica, što je nadmašilo sva očekivanja.

Škola i zajednica je inovativan edukativni program koji je nastao u suradnji Sveučilišta u Rijeci, Prve riječke hrvatske gimnazije i Instituta za društvena istraživanja, a temelji se na predlaganju rješenja za probleme koje srednjoškolci uoče u svojoj zajednici.

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić istaknuo je kako se radi o 18 od 20 gimnazija, 28 od ukupno 35 srednjih škola te o Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, odnosno 84 posto svih srednjih škola u Zagrebu.

- Cilj je izbornog predmeta da se glas mladih ljudi čuje, da se mladi povežu i osjete da se njihova aktivacija u lokalnoj zajednici može isplatiti - poručio je Jokić.

Oko 150 nastavnika u Hrvatskoj proći će kroz stručno usavršavanje u trajanju od pet mjeseci kako bi od iduće godine mogli podučavati taj izborni predmet. Grad Zagreb će pokriti troškove usavršavanja, kao i provedbe predmeta u školama što bi, prema procjeni Tomaševića, bilo oko jedan posto godišnjeg proračuna Gradskog ureda za obrazovanje.

Zagreb će izvući više, ali ne mnogo više novca iz Fonda solidarnosti

Komentirajući produljenje roka za izvlačenje sredstava iz EU-ova Fonda solidarnosti, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je ocijenio kako je to dobra vijest za sve.

- Bila je procjena kako bi, da je ostao rok do lipnja, mogli povući oko milijardu kuna. Sada ćemo moći povući više novca, no ne bih rekao puno više - kazao je Tomašević istaknuvši da je početna alokacija sredstava bila prevelika s obzirom na stvarnu štetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!