Veliki snovi šahistice Petre Karij

16.11.2022.

12:25

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/IMS/HRT

Mlada šahistica Petra Karij

Mlada šahistica Petra Karij

Foto: HTV / HRT

Petnaestogodišnja Petra Karij iz Slavonskog Broda europska je amaterska prvakinja u šahu. Talentirana Petra u šah se zaljubila na prvi pogled. Kaže da joj ta drevna igra daje sigurnost i samopouzdanje.


U istraživanje šahovske čarolije srednjoškolka Petra Karij krenula je sa sedam godina. Nitko u njezinoj obitelji nije igrao, čak nisu ni imali šah, pa su radoznalu djevojčicu odveli u šahovski klub.

- I tako je sve krenulo. Otišla sam na prvi turnir za dva mjeseca i bila treća i onda su me roditelji krenuli voditi na svaki turnir, priča Petra.

S većine se vratila s medaljom. 

U svojoj je kategoriji već više puta trijumfirala na nacionalnim natjecanjima, a sad je i amaterska prvakinja Europe.

U klubu u Ruščici, čija je članica, jako su ponosni.

- Petra je dobra igračica. Igrala je ove godine i drugu ligu, to je za nju malo prejako bilo ali eto iskusila je, vidjela da je dobra i da napreduje, rekao je predsjednik Šahovskog kluba "Ruščica" Mato Opačak.

Najmlađa je sudionica ovogodišnjeg Božićnog turnira.

Petra ima velike snove. Da od majstorske kandidatkinje postane velemajstorica. A prije toga želi ući u hrvatsku reprezentaciju, ići na Šahovsku olimpijadu i predstavljati svoju državu u najboljem svjetlu.

U šahu voli što je poput kraljice koja svoju vojsku vodi u pobjede. Što drugo nego poželjeti da joj se svi snovi ostvare.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!