Videokonferencijski sat povijesti o Vukovaru

15.11.2019.

18:20

Autor: Zrinka Perić/HRT

default error photo
Iako su rođeni nakon Domovinskog rata, ovi mladi Vukovarci znaju sve o bolnoj prošlosti. Na satu povijesti uče o ratu i to ih, kažu, izrazito zanima.
500 učenika iz hrvatskih osnovnih škola učilo je danas o vrijednostima Domovinskoga rata, i to putem videokonferencije. Organizator zajedničkog sata povijesti, već desetu godinu, je Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, a cilj je učiti o slavnim danima obrane Vukovara i Hrvatske.

Iako su rođeni nakon Domovinskog rata, ovi mladi Vukovarci znaju sve o bolnoj prošlosti. Na satu povijesti uče o ratu i to ih, kažu, izrazito zanima.

- Jako je važno pošto to je događaj koji se ne smije zaboraviti jer je tad pao Vukovar - kaže Iva Alanđak, učenica 7. razreda.

- Meni su mama i tata pričali pošto je on bio branitelj kako su to oni sve proživljavali tamo kako nisu imali sretno djetinjstvo zbog toga - dodaje Lara Grlić, učenica 7. razreda.

Na desetom satu povijesti s Vukovarom se povezalo 18 škola iz gotovo cijele Hrvatske.

- Ove godine želimo govoriti o prenošenju istine o Domovinskom ratu zato je naša tema "Riječ i slika glasniji su od tenkova i topova, dakle od rata". Glas istine uvijek mora biti glasniji i jasniji od glasa onih koji šire zlo i mržnju, zato smo ovaj sat povijesti posvetili ratnim izvjestiteljima - objašnjava Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, Vukovar.

500 učenika pripremilo je prezentacije o ulozi koju su novinari imali u Domovinskom ratu.

- Koji su pridonijeli u promicanju istine za vrijeme rata i na ovaj način nakon toliko godina mi želimo kroz ovaj sat podsjetiti se i dati čast njim a za to što su radili za vrijeme Domovinskog rata - kaže Darko Tufekčić, profesor povijesti, OŠ Dragutina Tadijanovića, Vukovar.

Učenici, od Dubrovnika do Vukovara, ujedinili su se u sjećanju na slavne i teške dane Domovinskog rata. Kao što će se u koloni sjećanja ujediniti cijela Hrvatska. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!