Vilimova glazba, putovanje u neke druge svjetove

02.06.2022.

06:50

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vilimova glazba, putovanje u neke druge svjetove

Vilimova glazba, putovanje u neke druge svjetove

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nerijetko mu kažu da zvuči kao mješavina glazbenih genija poput Cohena, Dylana i Beatlesa. Duhovit, skroman i glazbeno talentiran, Vilim Mance predstavio nam je svoj prvi album - nastao u njegovoj spavaćoj sobi. Vilim ima 27 godina i rođen je u Zagrebu. Kaže, po struci je magistar politologije, a po sporednom zanimanju glazbenik.

- Kad sam imao 16 godina, jedno sam vrijeme slušao Dylana i takvu muziku. Onda me samo odjednom krenulo kopkati i onda sam nabavio gitaru. I krenuo sam se baviti time, možda u nadi da uspijem među ženama dobit neke simpatije. Ali s tom muzikom nije baš išlo. Međutim, meni je to bilo zabavno i ustrajao sam, prisjeća se Vilim.

Duhovit i skroman, Vilim je samouki glazbenik. Najprije je naučio svirati gitaru, a zatim i lepezu drugih intrumenata koji krase podove i police njegove spavaće sobe. I zanimljivo, ne trebaju mu note.

- Prije tri godine sam se baš ozbiljno krenuo baviti s tim u nadi da ostavim nešto ako ću ikad imati djecu ili ako ću biti star u staračkom domu - da mogu dok igram šah pokazivati kolegama od 90 godina kakav sam bio kad sam bio mlad, dodaje Vilim.

Uzori su mu Cohen, Dylan i Neil Young

A nedavno je izbacio i svoj prvi album s 13 autorskih pjesama. Na njemu je počeo raditi potkraj 2019. Album se zove "Bedroom folk" - snimljen je Vilimovoj spavaćoj sobi u žanru američkog folka. Uzori su mu bili Leonard Cohen, Bob Dylan i Neil Young.

- Inspiraciju crpim iz najbliže okoline. Doslovno ono radius - moja obitelj, moja cura i par prijatelja kojih imam. Ako mi padne nešto na pamet, zapišem si u mobitel u bilješke, kaže.

Vilim Mance

Vilim Mance

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Njegova akustična melankolična glazba odvodi slušatelje u neke druge svjetove. Nije to plesna glazba, priča kroz smijeh Vili - "to je više za kontemplaciju, da se sjedne i pije kava ili da se dođe iz Krivog puta nakon četiri Tomislava i onda se pusti".

Karijera uličnog svirača

A valja spomenuti i njegovu karijeru uličnog svirača gdje je okusio pozornicu i publiku središta grada. To je bila kratka i vrlo nepoznata karijera. Svirao je s djevojkom koja je svirala violu i na na Trgu bana Jelačića izvodili su pjesme Rundeka, Električnog orgazma i slično. Dobro su, kaže Vilim - zarađivali.

- Zasad sam počeo na ulici i vratio se u svoju sobu, ali tko zna što budućnost nosi, kaže Vilim. Talentirani mladi glazbenik stihovima i ugodnim glasom uspijeva dirnuti onaj najskrovitiji dio svakoga od nas, a uz to nas i podsjeća koliko je važno katkad stati i uživati u trenutku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!