16:30 / 05.02.2019.

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/V.K./HRT

Vinkovački super robot

-

-

Foto: - / -

Odlične vijesti s nedavno održanog svjetskog robotičkog natjecanja u Shanghaiu u Kini. Ekipa vinkovačkih gimnazijalaca osvojila je drugo mjesto.
Odlične vijesti s nedavno održanog svjetskog robotičkog natjecanja u Shanghaiu u Kini. Ekipa vinkovačkih gimnazijalaca osvojila je drugo mjesto. Fran, Nino i Vittorio prethodno su postali državni prvaci Hrvatske u robotici, što im je i omogućilo put u Kinu i natjecanje u konkurenciji 10.000 učenika iz cijeloga svijeta.

Vinkovački super robot brz je i točan te lako rješava sve prepreke i zato se na natjecanju u Kini među 10 tisuća robota iz cijeloga svijeta izborio za drugo mjesto.

Bilo je većih robota i opasnijih ali vjerovali smo u našem malog robota. Kad smo ušli izvanredan osjećaj ponosa zato što smo imali zastavu Hrvatske, rekao je Vittorio Vičević, učenik 3. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije, Vinkovci.

Najvažnija je ideja. Ako imate ideju možete riješiti nešto u 5 minuta, ako nemate možete razmišljati 4 dana, istaknuo je Nino Matozan, učenik 3. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije, Vinkovci.

Sat dva prije natjecanja bi saznali kako će izgledati mapa i dobili bi dva nova dodatna zadatka i tu se i testira naša spremnost i snalažljivost, rekao je Fran Marić, učenik 3. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije, Vinkovci.

Put na Svjetski kup za njih je veliki doživljaj, ali i za cijelu školu.

Bili smo jako ponosni što su predstavili naš grad, županiju i samim time i državu u Šangaju. To nije mala stvar, ističe Iva Šuker, učenica 3. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije, Vinkovci.

Ovi dečki su sjajna ekipa puno rade, vrijedni su i osim što su vrijedni jako dobro rade kao tim, kreativni su maštoviti i znaju programirati, naglašava Daniel Rakijašić, mentor.

Najveća im je želja vratiti se u Vinkovce sa svjetskoga prvenstva sa zlatom oko vrata. I zato svog robota već pripremaju za nova natjecanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!