Virtualne lutkarske predstave za mališane

14.04.2021.

07:00

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/HRT

Onine predstave za djecu

Onine predstave za djecu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ovogodišnje, 26. Lutkarsko proljeće održava se u virtualnom obliku od 12. travnja do 12. svibnja. Zbog trenutačne epidemiološke situacije, većina programa organizirana je online. I ovoga puta organizatori su se pobrinuli da predstave za mališane budu zanimljive i edukativne.

Umjesto u kazalištu i kino dvoranimališani će lutkarske predstave gledati samo u vrtiću.

- Prijašnjih godina smo redovito išli. Bili su jako sretni i jako zadovoljni. Uvijek smo ih unaprijed pripremali, ali nažalost ove godine zbog sigurnosnih razloga sve ćemo predstave gledati online, kaže Eugenija Nemeth, ravnateljica dječjeg vrtića u Vinkovcima.

Kad lutke govore - djeca slušaju 

Djeca će u idućih mjesec dana moći pogledati 10 predstava koje su im pripremila najbolja hrvatska, lutkarska kazališta. Zanimljive predstave djecu su oduševile. Jer kad lutke govore - djeca slušaju.

- Upalite svoje televizore, svoje kompjutere, tablete ili već sto imate, mobitele i sjednete fino i gledate predstave, poziva Željko Mandić, amaterski glumac iz Vinkovaca.

- Svaka škola će napraviti svoj raspored. Nešto će se gledati pod likovnim, nešto pod hrvatskim, nešto u vrtićima, kako već organiziraju. Umjesto u onom pravom ambijentu, u kazalištu ili u domu kuture - gledat će eto na plazmama, kaže Slaven Nuhanović iz Kazališne družine "Asser Savus".

Lutkarima je ova proljetna manifestacija prava svetkovina. Kad neživo ožive, uz pomoć svemoguće kazališne iluzije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!