Virtualni izlet u muzej krapinskih neandertalaca

11.03.2021.

21:42

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/HRT

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca

Foto: Matija Topolovec / PIXSELL

Epidemija je drastično smanjila prihode i naših muzeja i galerija. U Muzejima Hrvatskog zagorja gotovo polovina posjetitelja stizala je u grupama, najviše je bilo školske djece. Novoj su se situaciji morali prilagoditi i u Muzeju krapinskih neandertalaca - osmislili su online stručno vodstvo uživo, kojim su omogućili interakciju stručnog osoblja i posjetitelja, a na sigurnoj udaljenosti. 

Svaki sastanak na internetu počinje isto, pa i obilazak muzeja preko pametne školske ploče. Djeci je ovako dostupno stručno vodstvo i mogu postavljati pitanja. Do prije godinu dana, školska su djeca bila najvjernija muzejska publika. U Krapinu primjerice dolazi 50 tisuća školaraca godišnje. Sada – virtualni izleti.

Muzej krapinskih neandertalaca uložio je u novu internetsku infrastrukturu. I nema zapinjanja. Nova ponuda muzeja jeftinija je od grupne ulaznice i prvi je potez novog ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja.

- Morali smo se jednostavno prilagoditi vremenu u kojem živimo i djelujemo, tako da smatram da su ova online stručna vodstva uživo pun pogodak – kaže Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

- Jedva čekamo da nam to sve završi i da nam se djeca opet vrate, jer to i smisao muzeja, učenje u tom prostoru da su sva osjetila uključena – poručuje Lorka Lončar Uvodić, viša muzejska pedagoginja Muzeja krapinskih neandertalaca.

A danas su bile uključene uši i širom otvorene dječje radoznale oči.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!