09:40 / 28.10.2020.

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Virtualno okupljanje 17 zborova s 4 kontinenta

-

-

Foto: - / -

Zborove iz Europe, Amerike, Australije i Afrike u ovim uvjetima nemoguće je okupiti na jednom mjestu, ali sve je moguće u virtualnom svijetu - Zagreb je bio domaćin zajedničkog koncerta, u sklopu Hrvatskog internacionalnog festivala zborova.
Zborove iz Europe, Amerike, Australije i Afrike u ovim uvjetima nemoguće je okupiti na jednom mjestu, ali sve je moguće u virtualnom svijetu - svaki od njih je nastupio u svojoj zemlji.

Zagreb je, naime, bio domaćin zajedničkog koncerta, u sklopu Hrvatskog internacionalnog festivala zborova koji je publika širom svijeta mogla pratiti online.

Dvorana Vatroslava Lisinskog bila bi premala za 550 izvođača, koliko ih se prijavilo na festival koji su prije tri godine pokrenuli entuzijasti iz zagrebačkog pjevačkog Studija Mozartine.

- Prelazak kulture na online platformu je zapravo težak i tužan svim glazbenicima jer, ipak, muziciranje se događa na pozornici, na bini i publika ga najbolje doživljava uživo, no ne možemo stati, ne možemo prestati pjevati, napominje Iva Majcenić, voditeljica Studija Mozartine i organizatorica festivala.

I nisu stali: 17 zborova na simboličan je način stalo na pozornicu i pokazalo bogatstvo različitih kultura.

- Izvodili smo naše pjesme u vašim prekrasnim gradovima i upoznali divne ljude. Kad je stigla 2020. morali smo otkazati koncerte, a biti u zboru izgledalo je toliko drugačije nego prije. Naša se zajednica ujedinila i donijela ovu točku, kaže Alida Lowe iz zbora ‘Youth Singers of Calgary’.

Posebno je izazovno zborovima održavati probe pod maskama, ali optimizma ne manjka - uz nove pjesme, zborovi su se prisjetili i nekih prošlogodišnjih.

- Jedna od pjesama koje smo prezentirali je posebna jer u svijetu u kojem živimo, kad god se uspnemo na jednu planinu, samo vidimo da ima još jedna na koju se trebamo popeti, poručio je Jannie Zaaiman, osnivač zbora ‘Mzansi’.

Koliko god taj sljedeći uspon bio strm, lakše je, slažu se svi, uz glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!