18:58 / 04.12.2020.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Virtualno vršnjačko nasilje i "Covid" etiketiranje

-

-

Foto: - / -

Edukacija te pravovremeno reagiranje na elektroničko nasilje, slažu se stručnjaci, prvi su korak ka njegovu rješenju.
U vrijeme epidemije učenici su na internetu više nego inače. Time se  povećava opasnost da postanu žrtve virtualnog nasilja. Vršnjačko nasilje najprisutnije je na društvenim mrežama i platformama za dopisivanje, a žrtve u većini slučajeva - šute.

Iako su tek sedmi razred, ovi učenici se u vrijeme pandemije sve više susreću s različitim oblicima elektroničkoga nasilja. Jedan od njih je i Luka.

- Dok smo bili u on line školi i imali smo zoom meeting, a onda se netko preimenovao u mene i onda su pisali da sam ja lažljivac, kaže ovaj učenik 7. razreda. Sve je sve ispričao roditeljima i nastavnicima i danas je to iza njega.

"Etiketiranje" vezano uz koronavirus

No, neki učenici drže u sebi ono što im se događa u virtulanom svijetu. Sada je više to etiketiranje. Neki to prihvaćaju kao šalu, a nekima to stvarno smeta, kaže Anita, učenica 7. razreda. Franko dodaje kako odrasli nisu svjesni koliko ima tog etiketiranja i cyberbullinga, jer puno djece šuti o tome.

- Nasilno se preko interneta djecu etiketira zbog toga što su, nažalost pozitivni na Covid, izbacuje ih se iz određene društvene mreže i vrijeđa, potvrđuje i Tjaša Juraković, pedagoginja zagrebačke OŠ Središće. 

Prevencija i razgovor od velike su važnosti. - Ako je dijete to doživjelo, treba tu osobu zaustaviti, da je blokira i ne odgovara na poruke. Treba dijete pohvaliti ako je potražio pomoć roditelja i nastavnika da se to zaustavi. Roditelji bi trebali razgovarati s nastavnicima u vezi toga, napominje Bruna Profaca, psihologinja s Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Edukacija te pravovremeno reagiranje na elektroničko nasilje, slažu se stručnjaci, prvi su korak ka njegovu rješenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!