16:42 / 16.07.2020.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Virus i ispiti: maske i rukavice

-

-

Foto: - / -

Imajući u vidu da broj zaraženih koronavirusom raste, svi čekaju daljnje upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
I studenti će pamtiti ovu akademsku godinu. Nakon što su predavanja i kolokvije u drugom semestru odradili "na daljinu" bliži se kraju i ljetni ispitni rok na kojemu su mnogi ipak ispite morali pisati na fakultetima. Kako bi im se olakšala situacija, ponegdje su uvedeni i dodatni rokovi.

Martina studira matematiku i fiziku. Nakon duljeg razdoblja nastave na daljinu isprva joj je bilo čudno pristupiti ispitu uživo. Strah postoji, ali ispiti se trebaju položiti.

- Mislim da se treba nastaviti ovakav način izvođenja ispita, ali da mi studenti moramo biti odgovorni i ljudi koji su na fakultetu zaposleni i da ovo nekako dovedemo do kraja, smatra Martina Novotny, studentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Za Luciju nema straha, ispit iz anatomije odradila je bez problema, na Medicinskom fakultetu u Rijeci svi se pridržavaju mjera.

- Nijedan profesor nije dobio više od 8 učenika te su neke učenike poslali da dođu za dva sata, neki za sat vremena, tako da ne bi bila gužva na Zavodu. Oddgovarali smo s dvije klupe razmaka, dvije osobe na jednog profesora, maske, rukavice, objasnila je kako je na ispitu Lucija Raić Knežević, studentica na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Unatoč mjerama, virus se ipak probio na neke visokoškolske ustanove. Studentica zagrebačkog Građevinskog fakulteta simptome je imala dan nakon ispita, a s fakulteta su brzo reagirali.

- Studenti koji su bili obavili su samoizolaciju, a provjerili smo i jesu li naši prostori i dalje sigurni za ostale studente, rekao je dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

- Mislim da je to pomalo neodgovorno jer pustiti među toliku količinu učenika, tj. studenata nekog tko je zaražen ugrožava ostale studente, smatra Lucijan, student u Zagrebu.

Studentima koji su bili u samoizolaciji osigurali su mogućnost polaganja ispita putem interneta, a u slučaju da je riječ o praktičnom ispitu dobili su naknadni termin. Ostalim studentima također su osigurani dodatni rokovi.

- Znači jedan dodatni rok kako bi upravo studentima u ovoj teškoj situaciji vezano i za koronu i za potres osigurali još jedan dodatan izlaz, to isto planiramo i za jesenski ispitni rok, rekao je dekan Lakušić.

Imajući u vidu da broj zaraženih koronavirusom raste, svi čekaju daljnje upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!