18:11 / 24.03.2020.

Autor: Karmen Šore/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Viziri za medicinare

-

-

Foto: - / -

Maske su namijenjene za jednokratnu upotrebu, sve dok se znanstveno ne certificira način njihove dezinfekcije.
Nakon što je vidio primjer iz Češke - student 5. godine splitskog FESB-a Slaven Damjanović u nedjelju je putem društvenih mreža pozvao sve one koji imaju 3D pisač u Hrvatskoj da isprintaju vizire, odnosno plastične maske. Do sutra će 1000 maski biti gotovo, a razdijelit će ih našim zdravstvenim ustanovama.

Bili smo u jednoj od studentskih soba u Hrvatskoj u kojima se u ovome trenutku printaju nosači za vizire. Za jedan je potrebno dva i pola sata.

- Ono što je najvažnije i ono što čini ovu priču malo drukčijom je to da se u manje od 48 sati uspjela napraviti mreža od 230 printera u Hrvatskoj. Mi ćemo sve nosače prikupiti, sastaviti ih i napraviti ovaj vizir, rekao je Slaven.

Koordinator ove akcije Hrvatski je studentski zbor, a  podupiru ga sva sveučilišta.

- Distribucija će ići po svih hitnim prijemima KBC-a, po Zavodima za hitnu medicinu SD županije Domovima zdravlja, Zavod za javno zdravstvo. Jednako tako moram vam reći da je počela proizvodnja i inicijativa od stane studenata u Zagrebu i klinika Fran Mihaljević će sutra dobiti prvih 65 vizira, rekao je asistent na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija-Split Mario Podrug.

Jedini problem koji bi se mogao u ovome trenutku pojaviti nedostatak je sirovine.

- Stupamo u kontakt s AD plastikom i sirovine će biti i izrada ovih maski ići će kroz cijelo ovo vrijeme, izjavio je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

Maske su namijenjene za jednokratnu upotrebu, sve dok se znanstveno ne certificira način njihove dezinfekcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!