Ritualna i magijska uloga umjetnosti Petre Šabić

23.02.2021.

12:52

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Petra Šabić

Petra Šabić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U našim Vijestima iz kulture nastojimo pratiti mlade i još nedovoljno afirmirane umjetnike koji, ne samo da teško dolaze do medijskog prostora nego i onog izlagačkog na kulturnoj sceni.

Petri Šabić tek je 26 godina, a njezina ju je radoznalost u priči što se nalazi iza ogledala dovela do izložbe "Neposredna kretanja - opipljiva praznina", u varaždinskoj galeriji Zlatni ajngel.

Elementi mitova i psihoanalitičkih teorija našli su se u odrazu zrcala. Na podlozi crnoj, poput prvotne materije, autorica, unutarnjom logikom bilježi simbole i riječi, potekle iz njezinog interesa za ezoteriju, matematiku, fiziku, astrofiziku.


- Bilježim misaone i intuitivne tragove svoje osobnosti u odnosu na univerzalne pojave, tako da često u mojim radovima su prisutni ti crtački trenuci. Jako volim njegovati crtački moment u slikarstvu, kaže Petra.

Galerija
"Neposredna kretanja - opipljiva praznina", Foto: Vijesti iz kulture/HRT
"Neposredna kretanja - opipljiva praznina", Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Diplomiravši na nastavničkom odjelu zagrebačke akademije Likovnu kulturu, nagrađena kao najuspješnija diplomantica te Rektorovom nagradom, Petra Šabić je upisala prvu studijsku godinu i na slikarskom odsjeku. Važnima smatra ritualnu i magijsku ulogu umjetnosti.


- To je ta komunikacija kojoj ja težim, ovdje ja prikazujem sebe, ali onaj stvarni produkt se vraća nazad i što se stvara u umu promatrača koji zapravo onda ulazi u sami rad. On zapravo sebe unosi, a da toga nije ni svjestan. I to je taj jedan trenutak s kojim se strašno volim poigravati, napominje Petra.

izložbe "Neposredna kretanja - opipljiva praznina"

izložbe "Neposredna kretanja - opipljiva praznina"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Varaždinska galerija Zlatni ajngel u ovoj godini planira predstaviti jedanaest autora, odabranih uz programske ciljeve.


- Najdraži i najvažniji je predstavljanje mladih autora, pa je onda to predstavljanje slovenske scene i na kraju i fotografija, s tim da u svakoj godini imamo i nekog od onih bardova likovne umjetnosti, najavljuje Darko Sačić, voditelj i vlasnik Galerije Zlati ajngel.


Svima su zajedničke tzv. tradicionalne likovne tehnike, pa tako i Petri Šabić koja slika i crta akrilom i uljem na platnu, suhim i uljanim pastelama. Njezina likovna priča može se doživjeti na varaždinskoj izložbi do 28. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!