Vole školu i čuvaju tradiciju

17.09.2023.

20:27

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/HRT

Počela je nastavna godina, a s njom i naša rubrika "I mi idemo u školu". Posjećujemo velike i male škole, putujemo u sve krajeve Hrvatske, jer želimo da upoznate kako žive, rade i koliko su kreativni naši učitelji i učenici. Za prvu ovogodišnju priču Sunčica Findak posjetila je osnovnu školi u Kanfanaru.

Krasno uređena škola u istarskom gradiću, s prostranim okolišem. Nismo ni ušli u zgradu, a mali povjesničari zovu nas na posebno mjesto. Imaju dogovor o aktivnostima povijesne grupe. No, neće o tome u razredu, kažu, Dvigrad, spomenik srednjovjekovne povijesti, svakako je bolje mjesto.

O Dvigradu, hvale nam se, sve znaju. Katkad imaju samo problem s godinama.

Marko Jelenic tek je šest mjeseci ravnatelj OŠ Petra Studenca, Kanfanar, predavao je povijest, ali povijesnu grupu će zadržati.

- I dalje ću voditi moje učenike na lokalitete diljem Kanfanara i Kanfanarštine jer smatram da je takvo učenje najbolje učenje kada se djeca sama okušaju kao arheolozi i povjesničari u očuvanju svog kraja, rekao je. 

A očuvanjem tradicije, uvjerili smo se, bave se i na zavičajnoj nastavi.

- Ove godine ćemo se više koncentrirati na sakupljanje kanfanarskih riječi, rekla je Kristina Hekić, profesorica hrvatskog jezika OŠ Petra Studenca.

Plan im je za nekoliko mjeseci napraviti i rječnik. Da se ne zaborave. Kao i stari recepti.

A na katu drugi razred ima matematiku. Malo su se umorili pa im je potreban predah.

Učiteljica razredne nastave Melita Damjanić im je predložila da malo zaplešu, umjesto tjelesnog. Brzo su razmaknuli klupe i napravili plesni podij.

Uz odlične male učitelje - osnovni koraci istarskg baluna su svladani.

Posjetili smo i područnu školu, čiji su učenici bili na uobičajenom pješačenju.

- Obilježili smo hrvatski olimpijski dan i pješačili po Štriki ferali - tri sata, rekla je Melissa.

- Na svakom pješačenju kombiniramo sve predmete. Priroda i društvo za naše trećaše, a četvrtaši njih podučavaju onom što su oni naučili prošle godine, istakula je Tatajana Ban Bastijančić, učiteljica razredne nastave PŠ Sošići, OŠ Petra Studenca, Kanfanar.

U Kanfanaru se ne trebaju brinuti - ni za čuvanje tradicije, ni za učiteljsko zvanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!