Volonteri iz pet država uređuju Murter i uče o otočnoj povijesti

12.11.2021.

07:00

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Volonteri

Volonteri

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Murter je stiglo 10 volontera iz pet država - već danima uređuju pristupne putove i šetnice, nanose nove slojeve boje na klupe. Ali i slušaju crtice o otočnoj povijesti. Kovčege su za Murter spakirali zbog projekta Udruge Argonauta.


Već mjesec dana žive na murterskoj adresi. A stigli su na otok iz pet država. Zasukali su volonteri odmah rukave. Znaju: ruka više uvijek dobro dođe.

- Pomažemo, obnavljamo i bojamo klupe, čistimo okoliš. I učimo o lokalnoj baštini, kaže Veronika Yordanova, volonterka iz Bugarske.

Argonauta projekt provodi već sedmu godinu. A financira ga Europa. Naglasak je na očuvanju i valorizaciji lokalne povijesno-kulturne baštine. Kao i bogate i duge pomorske tradicije ovoga kraja. I, dakako, na promicanju volonterstva.

- S jedne strane ti mladi volonteri se zaista obogate što sa stečenim iskustvom, vještinama, poznanstvima proširenim perspektivama. S druge strane lokalna zajednica ima koristi od njih, kaže Suzana Suman, voditeljica projekta Stone & Sail Extravaganza, Udruga Argonauta.

O domaćim ljudima gosti sa stranim putovnicama pričaju u superlativima!

- Predivni su, i ljudi i mjesto! More, sunce... Uživamo, a uz to i pomažemo, kaže Camille Degeorges, volonterka iz Francuske.

- Ovdje se osjećam dobrodošlo, kao kod kuće. I mi živimo od onog što nam more da i od turizma. I doma i ovdje okružena sam brodovima i prirodom, kaže Silvia Calero, volonterka iz Španjolske.

Već cijelo desteljeće, kroz različite programe, u Murter stižu volonteri iz cijele Europe. Zaslužili su zato i spomenik - kažu domaćini!

- Nama je bio plan da postavimo ovaj spomenik tom volontiranju i da imena svih tih volontera budu vječno zapisana ovdje, kaže Suman.

- Volimo volontirati, želimo biti odgovorni europski građani, pomagati lokalnoj zajednici. A tako postajemo i bolji ljudi, poručuje Veronika Stambolieva, volonterka iz Bugarske.

Ukratko, rekli su uglas: dobro je činiti dobro.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!