10:49 / 29.08.2018.

Autor: HRT

Vozači oprez, počinje škola!

-

-

Foto: - / -

3. rujna počinje nova školska godina. U prve razrede osnovnih škola diljem zemlje, prema procjeni, kreće 39.052 učenika - novih sudionika u prometu.
3. rujna počinje nova školska godina. U prve razrede osnovnih škola diljem zemlje, prema trenutno raspoloživim podacima koje je prikupilo i ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prema procjenama kreće 39.052 učenika.
Prvašići kao i svi ostali učenici će u velikom broju na putu do i od škole biti svakodnevni sudionici u prometu - zato upozoravanja na oprez nikada nije dosta! U emisiji Dobro jutro, Hrvatska  gostovali su prometni stručnjaci Miron Huljak, Služba za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije RH i doc. dr. sc. Marko Ševrović, Prometni Fakultet Sveučilišta u Zagrebu te dali vrijedne savjete i upute kako djeci osigurati put do i iz škole...

Policija još od 1994., kazao je Huljak, provodi akciju 'Poštujte naše znakove', koju svaka PU nadopunjava prema lokalnim potrebama, u sklopu koje svi prvi razredi ugoste prometnog policajca koji ih upozna s pravilima ponašanja u prometu te im podjeli reflektirajuće kišne kabanice. Doc. Ševrović istaknuo je da je za sigurnost školara i vrlo važno urediti prometnu infrastrukturu oko škola – rasteretiti prometnice oko škola, osigurati sigurne semaforizirane prelaze preko prometnica, nogostupe, ali isto tako i sigurne i dobre biciklističke staze.

Ekipa Dobrog jutra je otišla i do zagrebačke Osnovne škole 'Bartol Kašić', koja ima problematičan prilaz za djecu – 50 m puta do škole nema nogostup; kao i uobičajene probleme jutarnje prometne gužve ispred škole i provjerila zbog čega i kako nastaju takvi problemi, a gosti u studiju su istaknuli da je potrebno urediti prometnu infrastrukturu oko škole, apelirali su na roditelje da parkiraju na dozvoljena udaljenija mjesta te pješice doprate djecu do dvorišta škole, ali i da s djecom i prije početka nastava nađu i utvrde koji je put do škole najsigurniji (ne nužno i najkraći).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!