Vrijedne ruke mališana uređuju vrtove

29.05.2021.

07:02

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Vrijedne ruke mališana iz škole Ivana Meštrovića

Vrijedne ruke mališana iz škole Ivana Meštrovića

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ove godine mnoge osnovne škole sudjeluju u HRT-ovom natječaju za Najljepši školski vrt. Poticanje djece da znanja o prirodi stječu praktičnim radom, pokazalo se kao jedna od najboljih obrazovnih metoda koju su i učenici dobro prihvatili.

Vrijedne ruke ovih mališana iz zagrebačke Osnovne škole Ivana Meštrovića već četiri godine marljivo uređuju školski vrt.

- Sadila sam cvijeće, blitvu i neke biljke i zadovoljna sam s ovim što smo napravili, kaže Katarina.

- Kad nam dođe proljeće onda imamo svakakvog voća i povrća, onda to naše kuharice uzmu i narežu nam tako da možemo jesti svježe iz našeg vrta, priča Una.

Uz zelenilo uredili su i zapuštene klupe. Šarenim bojama i koševima udahnuli su nov život.

- Prije su klupe bile samo obične drvene, a sada su puno ljepše, šarene i djeca se zbog toga jako vesele, rekao je David.

Kad to vrijeme dopušta i dio nastave provode na otvorenom.

- To je naša vanjska učionica gdje nam je domar napravio klupe i stolove, a mi smo s folijama napravili društvene igre i sada tu provodimo mnogo vremena, kaže Sofija.

Malo bi svega bilo ostvareno bez učiteljica koje su marljivo poticale učenike.

- U ove četiri godine niti jedna biljka nije nestala, dapače, djeca nam donose sjeme ili traže sadnice pa sade kod kuće. Zajedno koristimo blitvu za smoothieje, jedemo jagode i maline, objašnjava Ivona Drobnjak, učiteljica.

- Poučava djecu poduzetništvu i da vrednuju tuđi rad. Da znaju da kad nešto sami proizvedu da to ima svoju vrijednost, kaže Jelena Čeko, učiteljica.

Planovi za proširenje vrta već postoje, a uz generacije koje su vrt stvorile, već dogodine će doći i neki novi klinci koji će njihov rad nastaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!