Vršnjački pritisak: na što roditelji trebaju obratiti pozornost

22.02.2022.

11:36

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Lucija Sabljić

Lucija Sabljić

Foto: Stanislaw Mikulski/Shutterstock / Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Danas se puno govori o vršnjačkom nasilju i pritisku, no vršnjački utjecaj postoji oduvijek, a mr. sc. Lucija Sabljić, dipl. socijalna pedagoginja, danas je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnila razliku između tih pojmova.

- Kada kažemo vršnjački pritisak, onda najčešće mislimo na negativne stvari kojih ima poprilično, a ako se radi o dobrim stvarima, onda kažemo vršnjački utjecaj – iako se zapravo radi o jednakoj stvari, o tome što grupa čini pojedincu, rekla je.Iako svaka generacija govori za novu generaciju djece kako su drugačiji, Sabljić smatra kako su njihovi problemi isti kao i prethodnih godina i desetljeća – a to je potreba da se u određenoj dobi pokušaju odvojiti od roditelja, steknu iluziju samostalnosti i na tom putu rade pogreške kao što su i mnogi prije njih.

- Ovisno o stupnju greške koju u čine ovisit će i štete koje naprave za sebe kasnije, ali mislim da se bez vršnjačkog pritiska ili utjecaja ne može proći, kaže.


- Vršnjački pritisak je nešto što je tipično za adolescente, a istraživanja kažu da je 15. godina ključna – to je obično prijelaz iz osnovne škole u srednju, gdje su izazovi pred adolescentom puno veći nego što su bili u osnovnoj školi, susreće se s novim vršnjacima i izazovima i tu najčešće počinju novi problemi, ističe Sabljić, koja će danas održati online tribinu upravo na tu temu.

- Pokušavamo jednom mjesečno odgovoriti na ono što vidimo u praksi i onda tu temu obraditi. Današnja tema je vršnjački pritisak, a tribina je namijenjena roditeljima, profesorima, odgajateljima i učiteljima.

Pripaziti na promjene koje kod djeteta pokazuju da se nešto događa


Svaki roditelj ima preferencije o tipu ljudi s kojima bi voljeli da se njihovo dijete druži, no neki idu i korak dalje te biraju prijatelje svojoj djeci.

- Jedno je usmjeriti dijete, roditelj svojom angažiranošću i odgojem usmjerava dijete, ali ponekad se to ne dogodi. Roditelji čine pogreške i dvije osnovne koje mi vidimo u radu su 'ja ću ti birati prijatelje' i 'više se nećeš družiti s njima' – jedno i drugo je prostor u koji roditelj ulazi na krivi način, ulazi agresivno i sigurno će izazvati otpor, upozorava Sabljić i dodaje kako djeca imaju pravo birati svoje prijatelje, a na roditeljima je da ih prate. Sabljić je istaknula i kako treba pripaziti na promjene koje kod djeteta pokazuju da se nešto događa, kao što je tajnovitost, nagla promjena društva i raspoloženja, kao i promjena imidža.

- Na sve te stvari koje malo strše od uobičajenog treba obratiti pozornost.


Sabljić je istaknula kako u svom radu često vidi djecu koja su žrtve negativnog vršnjačkog pritiska, no ima i pozitivnih stvari.

- Dobra vršnjačka skupina često nadoknadi ono što su roditelji propustili - ono što dobra vršnjačka skupina može dati djetetu je gotovo usporedivo s onim što dobar roditelj može dati, kaže i preporučuje roditeljima djece u najosjetljivijoj fazi kako da kvalitetno provode vrijeme s njima.

- To je jako nezgodno, roditelji su najprezrenija skupina kada dijete ima 15 godina. Međutim, to ne znači da djeca ne žele biti s roditeljima. Ono što treba istaknuti je da roditelji ohrabre svoju djecu da misle svojom glavom, jer to što ne misle svojom glavom je ključ negativnog vršnjačkog pritiska. Treba se pripremiti i odgajati djecu da jednog dana kao adolescenti smiju biti 'blesavi', ali ne sebi na štetu, zaključuje.


Online tribina „Pritisak vršnjaka – je li baš uvijek negativan?“ održat će se danas u 18 h putem YouTube kanala, a prijavu je potrebno poslati na email adresu andreja.radic@stampar.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!