Vrtićarci učili gaženjem pripremati kiselo zelje

19.09.2023.

07:07

Autor: Danijela Herceg/M.M./Regionalni dnevnik/HRT

Varaždinsko zelje autohtona je sorta kupusa i zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije. Jedan je od simbola općine Vidovec koja ima i manifestaciju posvećenu toj zdravoj namirnici - Zeljarijadu. Kako bi se djecu već u najranijoj dobio osvjestilo koliko su važni poljoprivreda, zdrava prehrana i očuvanje tradicije - vrtićarcima je omogućeno da iz prve ruke nauče kako se tradicionalno priprema kiselo zelje - gaženjem.

Brzo navlačenje čizmica, ulazak u posudu s narezanim zeljem i lagani hod ukrug. Naučili su mališani brzo što je potrebno za kiseljenje Varaždinskog zelja.

Budući da ga djeca vole, Varaždinsko je zelje u vidovečkom vrtiću često na meniju.

- Od salate, sarme, kiselog zelja... dobro, to baš, moram priznati, ne prolazi, ali sarma i zelje idu odlično. Zelje salata, rekla je Vida Risek, ravnateljica DV "Škrinjica", Vidovec.

Veseli to Mariju Cafuk čija obitelj čuvanu sortu Varaždinskog zelja u svojoj kiseljari u Domitrovcu i danas kiseli na tradicionalan način. Rado je mališanima pokazala kako, te im otkrila neke zanimljivosti o toj prehrambenoj namirnici koja u gastronomiji Varaždinske županije ima važnu ulogu.

Želja je Varaždinske županije kroz ovakve i slične radionice za djecu, stvoriti buduće vjerne potrošače autohtonih i lokalnih proizvoda.

- Da usvoje zdrave životne navike kako bi kasnije, dok budu potrošači, te navike te namirnice i te zaštićene proizvode - jer ih imamo 17 na nivou Varaždinske županije - i koristili u svakodnevnom životu, rekla je Silvija Zagorec, zamjenica varaždinskog župana.

- Nadamo se da će jednog dana današnji klinci, a budući nositelji obitelji, kada kupuju proizvode, ipak voditi brigu o tome da kupuju domaće i autohtono, iz lokalnog kraja. A osim toga, možda će netko od ovih klinaca biti poljoprivrednik i biti nositelj proizvodnje Varaždinskog zelja, rekao je Dragutin Vincek, pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

A kao i svaki poljoprivrednik nakon napornoga rada - okrijepili su se i mališani nakon gaženja. Uz pizzu sa zeljem i neizostavnu - sarmu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!