Vukovar, sve popularniji studentski grad

02.10.2021.

07:01

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Vukovar- studentski grad

Vukovar- studentski grad

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Vukovar iz godine u godinu postaje sve popularniji studentski grad - ove je godine upisan rekordan broj studenata na Veleučilištu Lavoslav Ružička. 

U razvoj visokog obrazovanja ulaže se znatan novac pa u Vukovar stižu mladi iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Za sve njih danas je pripremljen svečani doček.

Sara je iz Splita, Josip s Kupresa, Dario iz Subotice - upoznali su se ovih dana u studentskom domu, a već se slažu da je Vukovar studentski grad budućnosti. 

- Htjela sam se malo maknuti od kuće, osamostaliti se ipak je studentski život prilika da se pronađe sebe, da se osamostali, da nađemo nove prijatelje, malo izlazimo, učimo, ističe Izabela Vereš iz Osijeka. 

- Dugo sam gledao iskustva po novinama, što su drugi pisali- stariji i rekao sam zašto ne, u druge gradove nisam upao po listama pa sam rekao da idem vidjeti kako je u Slavoniji studirati, ističe Mislav Rodin iz Prvić Luke.

U Slavoniju je iz Petrinje doselio i Luka Gavranović. Uprava Veleučilišta financijski je izašla u susret studentima iz potresom pogođenih područja. 

- Ne moramo plaćati dom, to su nas oslobodili, i pranja veša i ostalo, ali to je već lagano nebitno. Dosta mi to znači, s obzirom na to da nisam primao stipendiju, dosta je pomoglo tako da smo uštedjeli svojima.

U posljednje 3 godine u razvoj visokog obrazovanja u Vukovaru uloženo je više od 100 milijuna kuna - pa ne iznenađuje rekordan broj upisanih studenata.

- Upisali smo 240 brucoša ove god na naša 3 studijska smjera i u tijeku su upisi za diplomski studij- preventivna fizioterapija gdje očekujemo još nekakvih 30-ak studenata, ističe Željko Sudarić, dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička. 

Najavljeno je i pokretanje novih, deficitarnih, studijskih programa. Riječ je o primaljstvu i informatici. 

- Nadamo se preseljenjem u Radnički dom da ćemo pokrenuti i te studijske programe, a samim time u gradu Vukovaru bi imali 1400-1500 studenata što će za Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji biti jedan izniman broj.

Uz stručnost i obrazovanje, Veleučilište je otvoreno za sve društvene i sportske aktivnosti, pa je u planu i izgradnja nove menze, kafića i sportskih igrališta, dodaje Sudarić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!