18:39 / 17.06.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/S.M./HRT

Za bolju prehranu studenata ministarstvo angažiralo i Matu Jankovića

-

-

Foto: - / -

Kako postići kvalitetniju studentsku prehranu, novi je projekt Ministarstva znanosti u suradnji s kulinarskim stručnjakom Matom Jankovićem.
Kako postići kvalitetniju studentsku prehranu, novi je projekt Ministarstva znanosti u suradnji s kulinarskim stručnjakom Matom Jankovićem. Anketom studenata do sada je dobiveno više od 13.000 odgovora koji će biti podloga za modernizaciju studentske prehrane.

Oni studenti koji ipak imaju sreću u svojem okružju i imaju studentsku menzu, pretežno se njome koriste jedanput na dan. Oni pak koji onamo svraćaju rjeđe kao razlog za to navode preveliku gužvu. A najviše vole jesti  meso, voće i povrće. Na dnu poželjnih namirnica im je riba.

Jedna studentica savršenim jelovnikom smatra piletinu, juhu, salatu i jabuku, a neki bi rado za predjelo burek, za glavno jelo ćevape i za desert - kobasice.

Iako je meso na vrhu ljestvice poželjne hrane, autori  projekta nove studentske prehrane poštovat će njihove želje, ali i iskoristiti put "od polja do stola".

Mate Janković, kulinarski stručnjak, kazao je da će mu fokus biti domaća hrana, suradnja s OPG-ovima, hrvatski proizvodi mesa, ribe...

- Najbolji jelovnik sadržava idealnu dozu proteina i ugljikohidrata, pa ćemo pokušati napraviti da se jedan dio toga može iznijeti van, kazao je.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da su studenti, na upit što im je najvažnije kada uđu u menzu te koje bi elemente trebalo unaprijediti, odgovorili da je to okruženje, a na kraju i okus.

Odgovori studenata bit će podloga za inovacije u samim jelovnicima i pokušat će se prilagoditi specifičnostima kraja.

- U Dalmaciji studenti žele malo soli, dok u Slavoniji kažu da je nešto neslano, a ista hrana po istim normativima, kaže ministrica.

Odgovori još pristižu. Teško da će riba prestići meso, ali raznovrsnost i modernizacija jelovnika te podaci o nutritivnim vrijednostima, možda promijene prehrambene navike studenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!