15:29 / 07.02.2019.

Autor: Leo Škrinjarić/P.F./HRT

Za šaku eura strojevi vrijedni desetke tisuća

-

-

Foto: - / -

Slatinski učenici su uz pomoć nastavnika za samo nekoliko stotina eura izradili strojeve koji im služe u nastavnom procesu. Cijena takvih strojeva na tržištu premašuje desetke tisuća eura.
Da nedostatak novca ne mora biti zapreka na putu stjecanja znanja, dokazuju učenici Industrijsko-obrtničke škole iz Slatine. Njih 13-ero u dva razreda školuje se za zanimanje CNC operater.

Uz pomoć nastavnika praktične nastave za samo nekoliko stotina eura izradili su strojeve koji im služe u nastavnom procesu. Cijena takvih strojeva na tržištu premašuje desetke tisuća eura.

Vlastitim rukama izradili su CNC laserski rezač, tri 3D printera i četiri vertikalne 3D glodalice. Za svaki od njih trebalo im je oko mjesec dana. Osim što tako vježbaju rad, kalibraciju i programiranje, izrađuju i dijelove za buduće strojeve. Uz to i različite predmete, koje preko školske zadruge prodaju na sajmovima. Otud novac za nabavu materijala za nove projekte.

Sve što su tijekom praktičnog rada naučili može im pomoći i pri budućem zapošljavanju.

Žele izraditi slične strojeve, ali većeg radnog volumena, no za to im je potreban 3D skener. Pokušavaju ga nabaviti kako bi se ubrzala izrada dijelova za nove projekte. Time će sljedećim naraštajima omogućiti jednostavnije stjecanje praktičnog znanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!