08:16 / 06.02.2018.

Autor: DJH/Suzana Balen/K.D.

Za sigurno surfanje internetom nadzor djece i edukacija roditelja

-

-

Foto: - / -

6. veljače Dan je sigurnijeg interneta - različite radionice provodit će i Prva osnovna škola Bjelovar.

Svijet na dlanu u nekoliko klikova mišem, ali i opasnost za zloporabu osobnih podataka. U globalnoj povezanosti i razmjeni podataka svakodnevica su, nažalost, i nasilje na Internetu, lažno predstavljanje, govor mržnje, krađa identiteta.

Djeca su manje svjesna rizika, pa treba poduzimati sve da ih se zaštiti. Zbog toga se različite radionice provode i u školama. Kako bi se djecu zaštitilo, nužna je stalna edukacija i učenika, nastavnika i roditelja. A njihova suglasnost potrebna je za objavu bilo kakvih podataka o djeci.


Od toga da izvodimo učenike van, da roditelji točno znadu kuda će se po našem kurikulumu ići na javne prostore do toga da se učenici fotografiraju, snimaju video-zapisima... U bjelovarskoj Prvoj osnovnoj školi Agencija za zaštitu osobnih podataka nedavno je provela i seminar. Valja znati da niti jedan uređaj ne pruža sigurnost na internetu. Stalan nadzor djece i edukacija roditelja zbog toga su iznimno važni, kazala je Tatjana Landsman, ravnateljica Prve osnovne škole Bjelovar.

6. veljače Dan je sigurnijeg interneta, koji se ove godine organizira pod motom Stvaranje, povezivanje i dijeljenje poštovanja: Bolji internet počinje s vama - različite radionice provodit će i ova škola, ali i mnoge diljem zemlje. A potkraj svibnja na snagu stupa europska uredba o zaštiti osobnih podataka koja, među ostalim, propisuje i nužnost posebne zaštite djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!