Tjedan lavande za male kreativce

24.06.2021.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnvnik/HRT/IMS/V.G.

Tjedan lavande

Tjedan lavande

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U zadarskoj Gradskoj knjižnici traje Tjedan lavande. Djeca beru lavandu u dvorištu knjižnice i zatim od nje izrađuju stručke i jastučiće. A ponešto i nauče o toj mediteranskoj biljci od koje se prave parfemi, lijekovi, ali može biti i začin. 

Prvo je valja nabrati. Ima je, naravno, i oko zadarske knjižnice, kako i priliči Mediteranu. Lavanda svojim mirisom i bojom ne privlači samo kukce nego i zadarsku djecu, ali i roditelje.

"Ljeto u knjižnici" djeci nakon završetka nastave nudi kreativan i raznovrstan program. Izvodili su ovih dana i Baltazarove pokuse, a sad je na red došla lavanda, mirisni stručci i jastučići.

- Djeca će izrađivati stručke i potom svoju glinenu vazu u koju će moći odložiti taj stručak lavande, kazala je Matea Bakmaz, knjižničarka iz Zadra.

Iako ove ljetne radionice u knjižnici imaju ozbiljnu konkurenciju, kupanje u moru, djeca su ipak stigla i zaokupila se mirisnom mediteranskom biljkom.

- Zabavno je, ali bi isto radijee išla na kupanje, kaže Frida.

- Ja sam medicinska sestra. Na odjelu psihijatrije gdje radim, naši radni terapeuti su nas ovo naučili raditi, kaže Kornelija Stipčević, voditeljica radionice.

Kada su stručci lavande gotovi, mali kreativci sjedaju za drugi stol.

- Pokušavam s djecom razviti njihovu kreativnost, kaže Dino Colić, voditelj keramičke radionice.

"Ljeto u knjižnici" sa svojim kreativcima još će zasigurno mnogo toga zanimljivog i poučnog za djecu smisliti do dalekog 1. rujna, dokad traju kreativne radionice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!