16:31 / 17.07.2019.

Autor: Suzana Balen/V.K./HRT

Zabavna staza u Hercegovcu

-

-

Foto: - / -

Za razliku od gradova, u manjim mjestima djeci se ne nudi mnoštvo sadržaja za sport, rekreaciju i zabavu.
Za razliku od gradova, u manjim mjestima djeci se ne nudi mnoštvo sadržaja za sport, rekreaciju i zabavu. No, kad ima volje, ima i načina da se oni osmisle. U Hercegovcu u moslavačkom kraju, zaposlenici općine zasukali su rukave i nastala je zabavno-poučna staza koja je na društvenim mrežama postala i svjetska atrakcija.

Kako uljepšati svoje mjesto, a usto djecu potaknuti da slobodno vrijeme više koriste igrajući se na otvorenom?

Boje za beton, kistovi i mašta bili su dovoljni. Mlada općinska pripravnica Ivana Nakani uredski je posao na tri tjedna rado zamijenila likovnim stvaralaštvom.   

- Otac mi je samouki slikar, a brat mi je završio Likovnu akademiju tako da od malena bojam uz njih. Pošto smo oslikavali već uskršnja jaja, onda je pročelnica Maja znala da bi ja mogla to dobro odradit, rekla je Ivana Nakani, pripravnica u Općini Hercegovac.

I tako su se staze oko cijeloga parka i dječjeg igrališta u Hercegovcu zašarenile brojkama, slovima, životinjama i cvijećem. Zašto, primjerice, abecedu umjesto u školskim klupama ne bi učili u parku?

A kako ta zabavno-poučna staza funkcionira najbolje su nam pokazale same djevojčice. Valja pratiti znakove, putokaze, likove i njihove posebnosti. Tako, primjerice, kad ugledate žabu, poligon morate proći kao što bi ona. A kad stignete do raka, okret i unatraške.

- Češto smo u parku zbog igranja, zabave i druženja s prijateljima. I pogotovo zbog školice, naglašava Anamarija Vanjous.

Korist je višestruka - staza potiče na igru, razvoj motorike i logičko razmišljanje. A pohvale stižu iz cijeloga svijeta, jer u svega nekoliko dana, nakon objave na facebook stranici općine Hercegovac, priča se podijelila gotovo 90 tisuća puta.

- Moram reći da sam danas ujutro odgovarala na vrlo zanimljive poruke na stranici, propričala sam i portugalski, španjolski, talijanski, mađarski... sve ide, istaknula je Maja Angjal, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Hercegovac.

Jer, zašto svijet ne bi učio od jedne hrvatske općine.

- Mi smo uredili u svim mjestima dječja igrališta, ali nemaju sva mjesta parkove. Ovdje smo si dali malo više truda u toj zoni. Stavili smo i dvostruke klupe i stolove da mogu čitave obitelji zajedno doći, naglasio je Boro Bašljan, načelnik Općine Hercegovac.

U protekle tri godine u obnovu svojega sve ljepšega parka općina Hercegovac uložila je gotovo 300 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!