17:01 / 16.10.2020.

Autor: Žana Morović-Rudić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zadar: Zbog štrajka studentska menza ne radi punim kapacitetom

-

-

Foto: - / -

Sve podružnice Samostalnog sindikata studentskih centara, u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Šibeniku podržale su štrajk kolega u Zadru. Tako od jutros tamošnja studentska menza ne radi punim kapacitetom.
Sve podružnice Samostalnog sindikata studentskih centara, u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Šibeniku podržale su štrajk kolega u Zadru. Tako od jutros tamošnja studentska menza ne radi punim kapacitetom dok se ne uspostavi dijalog između zadarskog Sveučilišta i djelatnika Agencije za studentski standard. Studentska menza bit će otvorena, no studenti mogu očekivati duge redove za obrok.

Dio djelatnika zadarske Agencije za studentski standard, uglavnom zaposlenika u menzi, od jutros je u štrajku.

- Naravno da smo se posvađali oko plaća. Međutim, mi ne štrajkamo zbog novaca nego zbog principa, naglašava Tomislav Kiš, opunomoćenik Samostalnog sindikata studentskih centara RH.

Poslodavac je predložio da se odredbe o visini plaće izbace iz Kolektivnog ugovora.

- Doslovno, oni mogu povećavati ili smanjivati vrijednost boda iz mjeseca u mjesec kako god žele, govori Vedran Šmrek, Samostalni sindikat studentskih centara RH.

Razloga za nezadovoljstvo ima još... - Članak 7. kaže da, doslovno, radnik može biti premješten na bilo koje radno mjesto u bilo kojoj tvrtki RH, ističe Šmrek.

- To je nama jednostavno neprihvatljivo jer to derogira sva moguća prava kolektivnog pregovaranja. To više nije socijalni dijalog, nego socijalni diktat, zaključuje Kiš.

Zadarski sindikalisti dobili su potporu svih studentskih centara.

- Mi smo spremni kao i ostali centri u Hrvatskoj stupiti u štrajk solidarnosti za kolege iz Zadra, naglašava Marijana Vrančić, povjerenica SSZSC RH – Šibenik.

Mi smo uvijek spremni razgovarati, uvijek smo spremni dogovarati, ističe Biserka Sertić, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske.

Unatoč štrajku, zadarska studentska menza će raditi.

- Prehrana će biti organizirana tako što će studenti moći doći jesti. Bit će im malo teže, bit će im veća gužva i sporije će ići sve, rekla je Velida Matijević, sindikalna povjerenica Agencije za studentski standard.

Štrajkat će kaže, do ispunjenja zahtjeva i uspostave socijalnog dijaloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!