Zagreb: 86 stipendija učenicima i studentima romske nacionalne manjine

08.04.2022.

13:35

Autor: M.Š./Hina/HRT

Pripadnicima romske manjine uručeni ugovori grada Zagreba

Pripadnicima romske manjine uručeni ugovori grada Zagreba

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Na Svjetski dan Roma, 86 učenika i studenata romske nacionalne manjine primilo je ugovore o stipendiji Grada Zagreba za što je iz gradskog proračuna izdvojeno gotovo 2,5 milijuna kuna.

- Zagreb je multikulturalan i multietnički grad, gdje svi imaju jednaka prava i mogućnosti za osobni razvoj. Obrazovanje je ključna poluga za osobnu afirmaciju ljudi, a stipendije izjednačavaju šanse, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Grad je za školsku godinu 2021./2022. dodijelio ukupno 86 stipendija u ovoj kategoriji, od kojih su 72 dodijeljene srednjoškolcima u iznosu od 2700 kuna mjesečno, a njih 14 studentima 3800 kuna.

- Broj stipendista povećan je za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, istaknuo je Tomašević.

Ovo je deseta godina da se u Zagrebu dodjeljuje ova stipendija. To nije samo naša zasluga, nego i tradicija prethodne vlasti koju drage volje nastavljamo, dodao je.

Predsjednica povjerenstva za dodjelu stipendija Nura Ismailovski istaknula je kako je cilj stipendije motivirati pripadnike romske nacionalne manjine na ostajanje u srednjoškolskom obrazovanju, kao i na upis u visoko obrazovanje.

Rezultati su izvrsni, 2012. godine kada je počela dodjela stipendije, dodijelili smo šest stipendija, a sada imamo ove brojke, rekla je Ismailovski te dodala da stipendija potiče i izvrsnost.

Studentica Ekonomskog fakulteta Kristina Mersiha Ajdin zahvalila je na poticanju obrazovanja, a učenica Sevdija Hasanović poručila kako je stipendija poticaj za njezino daljnje obrazovanje.

- Htjela bih postati pravnica ili menadžer, a možda bih išla i na međunarodni pravni fakultet, rekla je Hasanović.

Ugovore su stipendistima, uz gradonačelnika, uručili zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!