Zagrebački studenti buvljakom pomažu Ukrajincima

11:50 / 24.04.2022.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT

Studentski Buvljak za Ukrajinu

Studentski Buvljak za Ukrajinu

Foto: Vijesti / HRT

Pomoći Ukrajincima, a sugrađane potaknuti da donacijom povoljno dođu do zanimljivog komada odjeće, retro torbe ili nakita - bila je ideja zagrebačkih studenata koji su odlučili organizirati Buvljak za Ukrajinu. Počeo je jučer, a održava se i danas od 10 do 15 sati u Zagrepčanima dobro poznatom prostoru Studentskog centra na Savskoj cesti 25.

Događaj: studentski Buvljak za Ukrajinu. Gdje: u zagrebačkom Studentskom centru u Savskoj 25. Kada: ovaj vikend od 10 do 15 sati. Zašto: da pomognemo sa stilom - kažu organizatori sajma - studenti Zagrebačkog sveučilišta.


- Pripremali smo se jako dugo, više od mjesec dana, skupljali volontere, radili plakate, kaže Antonija Bucić, studentica modnog dizajna, volonterka na Buvljaku za Ukrajinu. 


- Nije bio veliki problem podijeliti poslove, svi smo nekako išli prema istom cilju i svi uskakali koliko je tko mogao, s obzirom na obaveze na fakultetu, kaže volonterka Rea Štoković, studentica prava.


- Sva odjeća ima minimalnu donacijsku cijenu, ovisno o vama koliko želite donirati za nešto. Dođete ovdje, nađete nešto lijepo za sebe, pomognete Ukrajini, ona odjeća koja se ne proda bit će također donirana, tako da imamo jednu win-win situaciju u kojoj ćemo pomoći ukrajinskom narodu, poručuje organizator buvljaka Lovro Pendić iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.


Na buvljaku pomaže i Ukrajinka Oleksandra Kulik, studentica kroatistike, na Filozofski fakultet stigla je dan prije početka rata. Potpora koju osjeća sa svih strana, dok se svakodnevno brine o obitelji u Čerkasovu - mnogo joj znači.


- Imam puno prijatelja koji došli su ovdje nešto kupiti, za pomoć Ukrajincima. Jako mi je drago, oni su tu, sa mnom. Jako sam sretna. Kad sam vidjela to, ja sam jako plakala, nisam očekivala toliko ljudi, stvari, glazba... Ja sam šokirana, to je jako sretno za mene, kaže Oleksandra.

"Potrebna im je potpora"


A posjetitelji sajma - više nego zadovoljni i ponudom i idejom.


- Mislim da je to predivna ideja, sam možeš doći izabrati, donijet stvari koje ti više ne trebaju i odlaze u dobre ruke, kaže Lena.


- Mislim da je vrlo lijepo što su to organizirali, dobar način za skupljanje novca, kaže Isa.


U kontaktu su sa svim ukrajinskim studentima u Zagrebu, kažu u Studentskom zboru, pomažu im na različite načine.


- Iz razgovora s njima sam shvatila, njima je potreban prijatelj, njima je potrebna potpora. Osobno i kolege pokušavamo im to pružiti. Naravno, za financijska sredstva smo na raspolaganju, pokušavamo osigurati dodatne stipendije, osigurali smo besplatan smještaj u domovima, kontaktiramo psihologe za psihološku pomoć. Ali, na kraju dana, mislim da je najvažnije da imaju prijatelja, da im pružimo emocionalnu podršku i pokažemo solidarnost!, kaže organizatorica buvljaka Bruna Bandula iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.


Zato je studentski buvljak u Savskoj 25 mjesto koje treba posjetiti ovaj vikend.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!