11:27 / 08.08.2018.

Autor: T.V./Hina

Zagrebački studenti među najboljima na Europskom debatnom prvenstvu

-

-

Foto: - / -

Studenti zagrebačkog sveučilišta bili su među najboljim timovima na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom od 30. srpnja do 5. kolovoza u Novom Sadu.
Studenti zagrebačkog sveučilišta bili su među najboljim timovima na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom od 30. srpnja do 5. kolovoza u Novom Sadu, priopćeno je iz Zagrebačkog studentskog debatnog foruma.

Zagrebačko su sveučilište predstavljala dva tima Tin Puljić sa Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem sa Ekonomskog fakulteta, te Martin Rosenzweig sa PMF-a i Luka Baković s FER-a kao i Matea Bogdan s Pravnog fakulteta kao sutkinja, a Tin i Lovro ostvarili su izvanredan uspjeh plasiravši se u finale u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik te polufinale u tzv. Open kategoriji u kojoj se natječu i timovi kojima je engleski jezik materinji.

Na natjecanju, na kojemu je sudjelovalo gotovo 200 timova iz čitave Europe, Tin i Lovro ostvarili su najveći uspjeh koji hrvatska debata pamti u svojoj povijesti. Na putu do svojeg uspjeha pobjeđivali su timove sa najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput sveučilišta Trinity u Dublinu, London School of Economics, nizozemskog sveučilišta Leiden i mnogih drugih, a mnogo govori i činjenica da su prije naših predstavnika s natjecanja ispali svi timovi snažnih i poznatih institucija kao što su Cambridge, Durham ili University College London.

Zagrebački su studenti pokazali vrsno poznavanje širokog spektra tema o kojima su raspravljali sa samo 15 minuta pripreme za svaku debatu, zastupajući stranu koja se ne poklapa nužno s njihovim osobnim uvjerenjima. O temama poput  intervencije MMF-a u monetarnu politiku zemalja u krizi, konceptu kolektivne krivnje za zločine protiv čovječnosti, ulozi SAD-a u suzbijanju narkokartela u Kolumbiji naši su predstavnici pokazali zavidno znanje.

Debata u Hrvatskoj, kako na razini osnovnih i srednjih škola, tako i na razini sveučilišta, pokazuje konstantan napredak posljednjih godina pa se tako srednjoškolski i sveučilišni timovi sve češće probijaju do eliminacijskih kola ovakvih natjecanja, ali ovakav uspjeh do sada nije ostvaren. Ipak, ne bi se moralo raditi o takvom presedanu da debata kao aktivnost dobiva više pažnje i podrške, objašnjavaju finalisti Tin i Lovro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!