Zanimljivosti o filmu Harry Potter i Plameni pehar

02.01.2020.

14:22

Autor: M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

Večeras na Drugom programu u 20.10 pogledajte 'Harry Potter i Plameni pehar', četvrti film iz ciklusa o nadaleko poznatom mladom čarobnjaku.
Večeras malenim i velikim ljubiteljima čarobnjaštva donosimo četvrti film iz ciklusa filmova o najslavnijem mladom čarobnjaku Harryju Potteru - Harry Potter i Plameni pehar.
Ovaj fantastični film prikazuje četvrtu godinu školovanja Harryja Pottera za čarobnjaka. Dok Lord Valdemort sije strah i kletvom ubija, priprema se finale metloboja. Još je jedno natjecanje pred učenicima čarobnjačke škole, tromagijski turnir, a domaćin je Hogwarts...
Četvrti film o najslavnijem mladom čarobnjaku Harry Potteru 2005. je režirao Mike Newwll. Iako je za snimanje dobro pripremio, nije znao da Alan Rickman za svoju, mnogi kažu maestralnu, ulogu profesora Severusa Snapea nosi crne kontaktne leće. Komentirajući njegovu nevjerojatnu boju očiju, Alana ga je iznenadio skidanjem crnih leća ravno pred njim.                  Profesorica Minerva McGonagall (Maggie Smith) i profesor Severus Snape (Alan Rickman)


Jedna od upečatljivijih scena je ona svečanog Božićnog bala na kojem se okupe učenici i učitelji Hogwartsa te gosti iz dvije čarobnjačke škole: Beauxbatons i Durmstrang, pristigli na Tromagijski turnir. Glavni glumci za ovu scenu imali su i trotjedni tečaj plesa, dok je zbog gustog rasporeda snimanja, Daniel Radcliffe koji tumači lik Harry Pottera, cijeli tečaj prošao samo u četiri dana. Da se ne bi opazilo spoticanje Harryevih nogu, u scenama bala Harry se uglavnom vidi samo od struka naviše.


Lik Nigela, kojeg glumi William Melling, prvi se put pojavljuje upravo u ovom nastavku filmske sage, zapravo ne postoji kao lik u knjigama J.K. Rowling. Vjeruje se da je lik uveden kao svojevrsna zamjena za književne likove Colina Creeveyja i njegovog brata Dennisa poznatih po kratkom stasu i idoliziranju Harryja. Nigela možemo još vidjeti i u filmu Harry Potter i Red feniksa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!