12:03 / 08.07.2021.

Autor: Hina/V.M.

Žar ptica slavi 40. rođendan

"Gulliver"

"Gulliver"

Foto: Žar ptica / Zagreb

Gradsko kazalište Žar ptica aktualnu sezonu proteklu u izazovnim pandemijskim okolnostima završava s čak 104 uživo odigrane predstave koje je pogledalo pet tisuća gledatelja, a novu sezonu 2021./22. kazalište na Bijeničkoj najavljuje kao slavljeničku u povodu svojeg 40. rođendana.

- U svojoj dugoj povijesti od antičkog vremena do danas kazalište se suočavalo s mnogim izazovima, a ovaj je zasigurno jedan od najvećih. Što je kazalište bez publike? Što je kazalište za djecu bez djece ili škola bez učenika? Moderne tehnologije komunikacije su se pokazale kao korisna pomoć, ali nikako zamjena za neposredan kontakt glumca i publike, kao i nastavnika i učenika, ističu iz Žar ptice.


Unatoč svemu, braneći opstojnost kazališta, kazalište Žar ptica u protekloj je sezoni postavilo četiri premijerna naslova, od kojih su dva išla u live streamu. Uživo su odigrane 104 predstave koje je pogledalo oko pet tisuća gledatelja, dok je 16 naslova i trodijelna radiodrama bilo dostupno u Online biblioteci.


Nova kazališna sezona bit će posvećena 40. obljetnici GK Žar ptica, a otvorit će je predstava o djetinjstvu hrabre talentirane djevojčice Fride Kahlo, koja se unatoč bolesti i nedaćama izborila za vlastite snove. "Mala Frida" autorskog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić premijerno će biti postavljena sredinom listopada.


GK Žar ptica

GK Žar ptica

Foto: Žar ptica / Zagreb

Barun Münchausen za dobrodošlicu prvoškolcima


Nastavljajući višegodišnju tradiciju, na početku nove sezone Žar ptica će ponovno jednu predstavu pokloniti zagrebačkim prvoškolcima.


Prva predstava u nastavku sezone kojom tradicionalno to kazalište obilježava početak nove školske godine s novom generacijom učenika prvih razreda bit će "Pustolovine baruna Münchausena" redatelja Aleksandra Švabića, s kojom će glumac Marko Hergešić 5. rujna u 11 sati dočekati prvoškolce i njihove roditelje.


Besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni kazališta 1 sat prije početka predstave.


U nadi da će nova "slavljenička" sezona biti i istinski novi početak, Žar ptica zahvaljuje svojim malim gledateljima na vjernosti unatoč izazovnim okolnostima u sezoni koja je iza nas. 


- Više nego ikad, zahvalni smo za svaki vaš dolazak u kazalište i svaki vaš klik na online izvedbe, jer ste nam pomogli da ustrajemo, jednako kao što smo i mi željeli biti tu za vas, poručuju iz toga kazališta.

Barun Münchausen

Barun Münchausen

Foto: GK Žar ptica / Zagreb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!