13:14 / 25.05.2018.

Autor: E.L.S./V.P./HRT

Zašto je plivanje najbolja rekreacija za djecu?

-

-

Foto: - / -

Jeste li ove godine već bili na plivanju? Ako niste, propuštate jedan od najboljih načina za rekreakciju i zdravlje, kako za odrasle, tako i za one najmlađe.
Plivanje se smatra jednim od najkompletnijih oblika vježbanja – poboljšava rad srca i pluća i jača mišiće u tijelu. Posebno je važna tjelesna aktivnost za djecu, jer utječe na psihosocijalni i fizički razvoj djeteta.

Osim što utječe na cjelokupni razvoj muskulature, plivanje je važno za djecu zbog njihove osobne sigurnosti. Učiti plivati, djeca mogu početi već s nekoliko mjeseci.

Oni najmlađi kroz igru uče tehnike disanja, održavanja na vodi i kretanja kroz nju. Jedna od prednosti plivanja u odnosu na druge sportove je manja mogućnost ozljeda. Također, plivanje ima pozitivne učinke i na rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju.

Za vrijeme plivanja glava i kralježnica se zakreću s jedne strane na drugu. Te kretnje čine skup pokreta koji poboljšavaju fleksibilnost tijela. Kako bismo saznali odgovore na pitanja o ovom sportu, posjetili smo školu plivanja.

Postoji razlika između toga kad roditelj uči dijete plivati i kad se kupa. Ako se roditelj kupa s djetetom, obavezno treba imati neke luftiće zbog sigurnosti. A ako roditelj želi učiti dijete, najbolje bi bilo da koriste neko metodičko pomagalo kao što su daskice ili crvići ili slično pomagalo, objašnjava Marijana Brčić Mišković, trenerica škole plivanja.

Na početku je važno da dijete usvoji dobar položaj tijela na vodi, kako na leđima, tako i na trbuhu. Važan je i ritam rada nogama i koordinacija disanja tijekom plivanja.

Prvo se uče kraula i leđna tehnika, nešto kasnije se kreće s učenjem prsne tehnike, a s obzirom na to da je za delfin potrebna malo veća snaga, ta tehnika dolazi na kraju.

Plivanje je odličan izbor za rekreaciju ljudi svake životne dobi. Rekreativno plivanje je tjelovježba koja je također dobar način da se čovjek opusti, riješi stresa i osjeća dobro. Neka su istraživanja čak pokazala da plivanje doprinosi dugovječnosti života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!