12:45 / 09.04.2018.

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Završena 'Eurovizija mladih gitarista'

-

-

Foto: - / -

Uz vrhunske koncerte, na kojima su nastupili eminentni svjetski glazbenici, i majstorske radionice, završeno je i natjecanje Eurostrings, koje je prvi put održano u Hrvatskoj.
Uz vrhunske koncerte, na kojima su nastupili eminentni svjetski glazbenici, i majstorske radionice, završeno je i natjecanje Eurostrings, koje je prvi put održano u Hrvatskoj.

Pobjednik Eurostrings natjecanja je Jesse Flowers Australac njemačko-japanskih korijena s adresom berlinske Muzičke akademije: Pobjeda je uvijek dobra vijest. I kao injekcija samopouzdanja i spoznaja da te je poslužila sreća. Kao mladom glazbeniku, naravno draga mi je novčana potpora, no koncerti su najveća nagrada, zbog toga svakodnevno vježbamo,  kaže Flowers.

Uz njega u finale su ušli i Dominik Carević iz Hrvatske s 2. godine na akademiji u Grazu te talijanski virtuoz Domenico Savio Mottola: Iznimno mi je drago jer ovo natjecanje je jedno od najvećih za nas gitariste. Prilika je to za sve što radimo dalje i zbog čega svakodnevno naporno vježbamo i školujemo se,  rekao je Mottola, a Dominik Carević je dodao: Jako sam sretan i zadovoljan jer sam uložio veliki trud – sate i sate sam vježbao za ovo natjecanje koje je doista respektabilno.

Nije im bilo lako - međunarodni žiri za ovu 'Euroviziju mladih gitarista' sastavljen je od eminentnih glazbenika i ravnatelja umjetničkih festivala.

S obzirom na to da dolazim iz Španjolske - zemlje rođenja gitare, nisam jednostavan žiri, ali ovo je i za mene od iznimnog značaja - Eurostrings je promocija za sam instrument gitare i sve one koji ga drže u rukama,  napominje direktor Festivala gitare 'José Tomás - Villa De Petrer' Pepe Paya.

Ovo je prvo natjecanje Eurostrings održano u Zagrebu, a iza njega je platforma od 14 međunarodnih gitarističkih festivala, među kojima je i zagrebački festival, koji su se prvi put u povijesti udružili.

U nekoliko mjeseci smo već privukli bitne vanjske partnere iz Azije i Amerike, koji nam pomažu da ta platforma zaživi i da se o njoj čuje i na svjetskoj razini,  ističe umjetnički ravnatelj Zagreb Guitar Festivala Mak Grgić.

Kroz 4. Zagreb Guitar Festival prošlo je 200 aktivnih sudionika iz 20 zemalja, a uz ovog pobjednika, večer prije su proglašeni i pobjednici u 6 kategorija tradicionalnog međunarodnog natjecanja u sklopu festivala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!